Десетки огньове горяха на Сирни Заговезни в Гоце Делчев

сирница 1

Над 70 обредни клади пламнаха в Гоце Делчев на Сирни Заговезни и прогониха злите духове от града, снимки: личен архив

сирница - кмета Москов

Дъждът и студеното време снощи не попречиха на жителите на Гоце Делчев да запалят във всички квартали и съседните села обредните си огньове, които в този край се наричат „сирници“. Ритуалът е традиционен и съпътства християнския празник Сирни Заговезни, познат още като „Прошки“.

сирница 2

Лошото време не спря и ентусиазираните берачи на хвойна, които дни преди празника традиционно и по квартали се включват в мълчаливата надпревара за набиране на повече материал за най-голяма квартална сирница.

сирница 3

Така снощи около 70-те сирници, както повелява вековната традиция в Гоце Делчев, съкварталци, приятели и роднини подредиха дълги трапеци, на които вдигнаха наздравици и взаимно си прощаваха волни и неволни взаимни прегрешения, а ритуалните огньове за поредна година според поверието прочистиха града от злите духове и отрицателната енергия.

Обредни огньове горяха снощи в почти всички християнски села в Неврокопския край, който се смята за един от най-ревностните пазители на християнските обреди и традиции.

На празника Сирни Заговезни се поставя и началото на най-дългия пост в годината – Великденския, който изпълняват в последните години все повече млади хора.

Затова вчера вечерта, като за последно преди поста, на празничните трапези изобилстваха месата и храните от животински произход, които до Великден са забранени за вярващите, спазващи тежкия пост, чрез който освен тялото се прочиства и духът.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене