ЕКСКЛУЗИВНО!!! МОН даде на заден за психопрегледите на учителите

Просветното министерство даде на заден относно новото изискване учителите да ходят всяка година на задължителни психопрегледи, което бе посрещнато на нож от синдикатите и гилдията

До края на декември т.г. работна група от МОН, здравното министерство и социалните партньори ще подготвят промени в наредбата, въвеждаща въпросното правило, съобщиха от образователното ведомство. Става дума за новата наредба на МЗ „за заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците“, която е била съгласувана и с МОН.

В нея са посочени 9 болести и отклонения, при наличието на които човек не може да преподава – шизофрения, разстройства на настроението, епилепсия, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, педофилия, персисиращи налудни разстройства, туберкулоза и др. От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ възнегодуваха, че текстът дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, „на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др“. Оттам дори поискаха оставката на здравния министър, ако изискването не бъде отменено, пише Сега. В съобщението на МОН от вчера се казва, че ще се прецизират текстовете, „свързани с установяване на заболяванията, които застрашават здравето и живота на децата и учениците“. Очаква се и да бъде удължен 1-годишният период, през който педагозите ще ходят на прегледи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене