МС пусна „Дънди Прешъс“ да рови 3 г. край Банско за метали

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД ще проучва възможностите за добив на метални полезни изкопаеми в местността Камен връх, съобщиха от правителствената информационна служба, след като Министерски съвет одобри вчера издаването на разрешение на фирмата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми. Теренът се намира в землищата на селата Гостун и Осеново в община Банско.

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 3 години. За това време фирмата-изпълнител се задължава да вложи мининум 131 150 лв. в геологопроучвателните дейности, а стойността на мероприятията, които ще отдели за опазване на околната среда, е 4500 лв.

През юли миналата година правителството даде още едно разрешително на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД да извърши проучване за метални полезни изкопаеми в Пиринско за местността Трите баби. Тя е разположена в землищата на селата Боголин, Вълкосел, Жижево, Кочан, Крибул, Сатовча, Слащен, Туховища и Фъргово, община Сатовча, и село Абланица, община Хаджидимово, област Благоевград. Разрешението за търсене и проучване бе за срок от 3 години, като минималният очакван размер на инвестициите в търсене и проучване е над 180 000 лева, а стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 5500 лева.

Дружеството, което ще пусне сонди в община Банско, наскоро бе обект на парламентарно питане относно сумите, които България получава от дейността му – разработка на златните находища „Челопеч“ и „Хан Крум“. Тогава енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че то е канадско, с регистрация в Холандия, но Министерството на икономиката ни не събира, обработва и съхранява информация за печалбата на нито едно от дружествата от групата на „Дънди Прешъс“.

Съгласно концесионния договор за Челопеч дружеството само внася в министерството отчети за добитите количества руда и съдържанието на металите в нея, а концесионните плащания се формират на база количеството на металите в рудата, което холандците пишат в отчетите си, и цената им на Лондонската метална борса.

„За находище „Челопеч“ с концесионер „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД концесионните плащания за периода от 1999 г. до 2014 г. вкл. са в размер на 69 859 394 лв. без ДДС“, обясни тогава министърката. За находище „Хан Крум“ концесионерът „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД пък не плащал концесия, тъй като находището не е въведено в експлоатация.

Министърката призна още, че не знае какви данъци са платили двете дружества – това било в ресора на НАП.

През 2013 г. граждански сдружения поискаха незабавно разваляне на концесията за Челопеч заради липса на изгода за страната ни, тъй като България взема едва 0,75% от добитото злато, заради нередности при назначаването на хора от Челопеч, неспазване на концесионната клауза за ежегодни инвестиции за селото, неспазване на елементарни изисквания за укрепване на галериите и т.н. Концесията така и не бе развалена.

Правителството вчера не публикува договора с канадците за Камен връх. Всъщност още не са публикувани и договорите за „Челопеч“ и „Хан Крум“.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене