ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ! Сваленият след 12 г. на поста д-р Л. Таушански: Назначиха ме с протекциите на Пл. Галев, с идеята да приватизират отделенията, като видяха, че не играя по тяхната свирка, скочиха срещу мен

– Д-р Таушански, току-що Ви гласуваха оставката на заседание на ОбС, 19 съветници гласуваха „за“ оставката Ви, сред които и двама лекари от общинската болница – д-р Крум Бонев, който е заместник в екипа Ви, и хирургът д-р Йордан Никулчин. Чувствате ли се предаден от своите?

– Очаквах този ход от страна на двамата колеги. Отдавна усещах, че се организират групички зад гърба ми, които работят против болницата. Сега вече ми е ясно каква е играта. Чувствам се предаден отвътре. Аз не съм учил за управител на болница, а за доктор, връщам се на работа в ортопедия, откъдето тръгна кариерата ми. Няма да ми повярвате, но ми падна товар от гърба. Утре отивам на риба по река Бистрица. От няколко години съм под напрежение – дали ще има конкурс за управител, или няма да има, дали ще ми подпишат трудовия договор, или не. Непрекъснато се пускат слухове, че болницата ще се закрива, екипът работи под стрес.

– Каква е Вашата оценка за работата Ви като управител през всичките тези години?

– За мен е важно, че не допуснах общинската болница да бъде закрита. Върху мен имаше натиск от Пламен Галев да се закрият отделенията, които се намират в бившата Военна болница, и да се прехвърлят в Транспортна, което е добро като решение за болницата, но идеята му беше на мястото на Военна болница и на имота на КЕЧ-а, който е до болницата, да строят квартал на богатите от затворен тип, с кино, ресторанти, кафенета и други, но аз удържах. Работих 12 г. и повече няма какво да направя. В болницата всеки гледа собствените си интереси, а не как да лекуваме пациентите.

– Вие не носите ли отговорност, че не сте потърсили сметка на тези, които не работят в полза на болницата?

– Нося, но съм с вързани ръце. Има недостиг на лекари, ако му повишиш тон на някого от лекарите, те заплашват, че ще напуснат, и ще трябва да се затвори отделението. Надявам се новият управител да се справи с този проблем.

– В публичното пространство се говори, че сте назначен на този пост от Пламен Галев с протекциите на д-р Пламен Соколов, д-р Матей Попниколов и д-р Ени Лефтеров, това ли е била причината за назначаването Ви?

– Така е, колегите бяха ходили при Пламен Галев да ходатайстват за моето назначение, без аз да съм искал това от тях. После разбрах какви са били мотивите им. Те са мислили, че аз няма да се справя с управлението на болницата и ще играя по тяхната свирка, но това не се случи и затова скочиха срещу мен. Идеята им беше аз да фалирам общинската болница и в Дупница да има само една болница.

Имах упражнен натиск от лекари, които работят в общинската болница, така да поставя нещата, че те да приватизират отделенията, базирани в бившата Транспортна болница, и да създадат частна болница. Единият от тях – д-р Кирил Кирилов, участва в проверката, организирана от Общински съвет.

Д-р Пламен Соколов искаше преди време да го назнача като ортопед в общинската болница, но аз му отказах и това го настърви още повече срещу мен.

– Защо д-р Кирил Кирилов напусна поста финансов директор на болницата, какво не успяхте да разделите?

– Той напусна, защото не споделях неговите идеи за развитието на болницата. Някои от тях ги е записал като съвети към новия шеф на болницата – да се съкрати 30% от немедицинския персонал, като кухнята например, предлага да има подвижна болнична помощ. Не може санитарките да ги возим от ортопедично до вътрешно отделение и да ги връщаме. Пациентите се нуждаят от непрекъснато обгрижване. Има определен норматив от санитари, медицински сестри и лекари за всяко отделение. Не може да работят с една санитарка или медсестра по-малко.

– Община Дупница помагала ли е финансово на болницата, докато бяхте управител?

– Когато бях назначен за управител на болницата през 2004 г., тогава кмет беше Първан Дангов, даде 70 000 лв. на болницата. Миналата година кметът Методи Чимев преведе 20 000 лв. за тръба за скенера. Това е финансовата помощ от общината за болницата, която е социално заведение.

При нас се лекуват тежко болни и социално слаби хора. Проверяващите искат да се затвори фтизиатрично отделение, където се лекуват туберколозно болни, а парите за това лечение идват от държавата. С всяка година броят на болните от туберколоза се увеличава, това са хора от най-ниската социална група. Ако се затвори отделението, пациентите ще пътуват до Кюстендил и София за лечение, което е финансово непосилно за тях.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене