Миков: Кирил Добрев да се прави на паднал от луната – не е честно

20141030.zflrntcfcc

Промени в БСП ще има на всички нива, заяви лидерът на партията

Като формиране на проправителствено мнозинство определи Михаил Миков резултатите от тристранната среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. „Трябва да се работи върху формиране на правителство. Тежестта, отговорността за това е върху Борисов“, каза председателят на БСП в предаването „Лице в лице“ на bTV.„При всички случаи една дясна политика трудно ще бъде възприета от българските граждани. Въпреки че подкрепиха на изборите десни партии“, смята той. „Нямаше никакъв сигнал от ГЕРБ, че са готови да отстъпят от дясната си политика. И правилно те си тръгнаха после да търсят други партньори“, коментира той преговорите на БСП с ГЕРБ.

Миков каза още, че разговорът му с председателя на ЕНП Жозеф Дол вчера е бил само в посока анализ на изборните резултати и очертаващите се перспективи. Той беше категоричен, че върху него не е оказван никакъв натиск. „Върху мен натиск нямаше, защото влязох с ясна позиция, че ние сме в опозиция и няма аргументи, които да я променят“, каза той. Въпреки това той коментира поведението на Дол като „не много уважително за националното ни самочувствие“.

На въпроса дали предложението към него да бъде председател на Народното събрание Миков отговори: „Във всеки случай отказах сериозно. Няма да коментирам, смятам, че беше изключително сериозно“.

По темата за КТБ лидерът на БСП отказа да заеме позиция „за“ или „против“ оздравяването й. „Оздравяване ще има, ако има желаещи да инвестират, да покрият задължения на банката и да поемат управлението. Ако няма, ще се отиде към другата процедура – процедура по несъстоятелност и разпродажба на активи. Големият въпрос е всичко това да става прозрачно, ясно“, заяви той.

„КТБ е ключ към 12% от българската икономика – важен, интересен, ключ към който може да погледне един или друг икономически играч“, изтъкна Миков. По отношение на удължаването на надзора в банката той заяви: „Не виждам сериозни мотиви за удължаване на този срок. Защото винаги стои този въпрос – а какво правихме 6 месеца“. Той определи вчерашното заседание на бюджетната комисия в парламента като „поредната загуба на време“.

Лидерът на БСП коментира и напрежението в партията между т.нар. млади и стари. „Проблемът е по-скоро наистина в опити за властови участия, опити за разместване“, смята той. Миков изтъкна, че млади хора има в ръководството на партията – в Изпълнителното бюро и на всички равнища. „Но не всички млади хора превръщат междупоколенческите отношения в кауза на вътрешнопартийна битка“, добави той.

Според него напрежението между Георги Кадиев, Кирил Добрев и др. от една страна и Димитър Дъбов от друга, е „битка за завладяване на позиции в ръководството на БСП“. Той определи поведението на младите като неприемливо. „Не само начина, по който се вреди на БСП, а защото много от твърденията са некоректни“, обясни Миков.

„Когато си народен представител четвърти мандат, да наричаш колегите си „фараони“, е некоректно. За Кирил Добрев говоря. Сега изведнъж да се правиш на паднал от Луната и на голям революционер не е честно“, заяви той.

„Нека да оставим тази излишно експонирана разправия. Промени в БСП ще има. Те ще се случат не само на национално равнище, те ще се случат на всички равнища и трябва да се случат“, каза Миков. Той изтъкна, че всички недоволни в партията са били поставени в листите тъкмо от нея. „Така са преценили неговите другари в градската организация. Аз какво трябваше да направя? Да го преместя по-напред ли?“, попита той по адрес на Георги Кадиев. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене