Градът: Шансът Пиринско да има летище е в град Гоце Делчев

04

Кметове на общини в Пиринския край са категорични, че трябва да се изгради летище, което ще помогне за развитието на туризма в региона. Само така ще се даде нов тласък на бранша.
„Пътните комуникации се развиват непрекъснато. Не може само по шосето да има достъп до нашите общини. Със самолет пътуването за туристите ще е много по-кратко, а на нас ще ни даде алтернатива и спокойствие. Ако имаме аеропорт, градът ще се напълни с туристи. През октомври миналата година половината път пропадна. На карта бе поставен зимният сезон“, твърди кметът на община Разлог Красимир Герчев.
Преди години имаше идея селскостопанското летище между разложкото село Баня и Банско да се превърне в гражданско. Намерили се и инвеститори, но земите се оказали частни и проектът бил забравен. Шансът Пиринско да има летище е в Гоце Делчев.
Преди няколко години столична фирма купи имот на Министерството на отбраната край гоцеделчевското село Мусомища. Преди година започна изготвянето на работен проект, а до 30 ноември миналата година трябваше да е готов Подробният устройствен план и да се издаде строително разрешение.
Целта на дружеството бе да възстанови дейността на бившето военно летище и да създаде възможност да се ползва за граждански полети на обща авиация и за чартърни полети за превоз на пътници от и до България. Планира се да се обслужват основно нуждите на туристическия сектор в Пиринския край – зимен, културен, селски и СПА.
„Проблемът е, че за този проект се очакваше финансиране от КТБ. Но проблемът с тази банка стопира развитието на нещата. В момента не се прави нищо“, разкриха от община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене