Отмениха глоба от 2000 лева на мъж от Рибново, подал фалшив сигнал на 112

Районният съд в Гоце Делчев отмени глоба от 2 000 лева на С.М.С. от гърменското село Рибново. Санкцията е наложена от началника на полицията в Гоце Делчев за това, че на 2 май 2015 г. около 22 часа мъжът е подал фалшив сигнал на телефон 112, с което е нарушил чл. 38, ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Магистратите определиха като незаконосъобразно наказателното постановление, издадено на 19 май миналата година от РУ-Гоце Делчев.

Делото е образувано по жалба на С.С. от Рибново, който оспорва наложената му парична глоба и обвиненията, че подаденият от него сигнал на спешния телефон е квалифициран като фалшив.

На въпросната дата дежурният униформен в РУ-Гоце Делчев позвънил на началника на полицейския участък в Гърмен Димитър Татанов и му съобщил за получен сигнал на 112, че в момента в двора на училището в Рибново се играе комар и незаконната сварка се охранява от местния полицай Хайредин Кунев.

След проверка по случая Татанов заявил, че позвъняването не отговаря на истината, тъй като Хайредин Кунев в момента не бил в Рибново, а се намирал в полицейския участък в Гърмен и изпълнявал задълженията си на терен с неговия колега И.М.

За да се убеди в подадената информация от дежурния полицай, Татанов провел телефонен разговор с полицая Кунев, който също потвърдил, че във въпросния момент се намира в ПУ-Гърмен, а не в Рибново.

Била е изготвена докладна записка, в която е бил отразен целият случай. Тя е била подписана и от С.С. от Рибново, който обаче по-късно решил да обжалва наказателното постановление.

Съдът е счел, че в хода на административното наказателно производство униформените са допуснали съществено процесуално нарушение, съставляващо пречка за издаване на законосъобразно наказателно постановление, както и това, че служителите на ПУ-Гърмен не са посетили посочения в сигнала на телефон 112 адрес в Рибново, за да проверят на място дали в действителност там се извършва незаконна дейност, а именно хазартни игри без съответното разрешение от закона.

Решението на Районния съд в Гоце Делчев подлежи на обжалване пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене