МВР проверява подаден сигнал за местоположението на братя Галеви

Началникът на сектор „Издирване“ в националната полиция Ивайло Димитров съобщи за NOVA, че МВР проверява информация къде са в момента братя Галеви.

„Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора“, каза Димитров.

Братя Галеви са в неизвестност от 2012 г. Върховният касационен съд ги осъди на по пет години затвор за участие в организирана престъпна група и рекет. Служителите на „Съдебна охрана“ обаче не ги откриха на адресите им в с. Ресилово и двамата бяха обявени за общодържавно издирване, както и за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. През годините периодично се появяваха информации за местонахождението на „братята“ – че са в Гърция, Африка или Латинска Америка.

Преди два дни СДВР публикува във „Фейсбук“ снимки на издирвани лица, укриващи се от правосъдието. Темата стана особено актуална след шесторното убийство в Нови Искър, извършено от Росен Ангелов – човек с влязла в сила присъда, издирван от 9 години. Проверка на прокуратурата показа, че 925 лица са на свобода, въпреки влязла в сила присъда „лишаване от свобода“.

„Целим получаване на обратна информация относно тези лица, да ги приведем в известност – било чрез хора около тях, било чрез хора, които са имали взаимоотношения и даже самите те“, коментира Ивайло Димитров.

След публикуването на списъка във „Фейсбук“ един от издирваните се свърза с медиите. „Звънна ми един приятел по телефона и ми каза, че ме издирват по Facebook“, разказа за NOVA Красимир Тончев, който е осъден за шофиране без книжка. По думите му от полицията не са го търсили, не е получил призовка.

Друг издирван от МВР пък се оказа в затвора в Стара Загора.

Заради пропуските е създадена група между МВР, правосъдно министерство и прокуратурата, които ще изготви промени, за да няма институционален вакуум.

pirinsko.com

 

МВР знае къде са братя Галеви

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене