„Пиринско пиво“ си отива?

Силвия СТОЯНОВА
Третият и четвъртият най-голям производител на бира в света – Heineken и Carlsberg, прогнозират ръст на печалбата си през тази година. Подобрението се очаква да дойде благодарение на пазари в Югоизточна Азия като Виетнам, чийто ръст трябва да компенсира слабостта в Русия и Китай, съобщава Bloomberg.
Холандската Heineken заяви, че въпреки „все по-предизвикателната обстановка на външните пазари“ продажбите и печалбите й ще се повишат през 2016 г. Датската Carlsberg от своя страна публикува по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие и прогнозира, че оперативната печалба ще продължи да нараства и през тази година.
АЗИАТСКИ ПАЗАРИ
Продажбите на бира спадат в развиващи се пазари като Русия, чиито икономики са силно свързани със суровините. Сривът в цената на петрола е довел до свиване на потребителското доверие и на разходите в тези държави. Heineken отбелязва, че китайският пазар също е започнал да се забавя през миналата година, но това е било компенсирано от растежа в други азиатски държави. През 2015 г. печалбата на компанията, която в България е собственик на „Загорка“ АД, е нараснала с 16% до 2.05 млрд. евро.
„Heineken посочва Виетнам като основен двигател за растежа. Очаквам същото да се отнася и за Carlsberg“, коментира Хавиер Ластр, анализатор в Berenberg. „Китай се променя и не съм сигурен, че през тази година този пазар ще остане толкова вълнуващ за фирмите. Югоизточна Азия обаче продължава да се развива бързо“, добавя той. Виетнам е третият най-голям пазар за Heineken след Мексико и Нигерия.
„Руският пазар не изглежда добре заради спада в цените на петрола. Усещаме натиск и на пазарите в Африка и Средния изток“, заявява главният изпълнителен директор на компанията Жан-Франсоа ван Боксмеер. Въпреки тези трудности компанията очаква маржовете на печалба да растат според досегашните прогнози. Средносрочните цели на Heineken са повишение на оперативните маржове с 40 базисни пункта.
Carlsberg от своя страна отчита спад на печалбата преди данъци, лихви и обезценки с 21% до 1.44 млрд. крони (210 млн. долара) за 2015 г. Това обаче надвишава прогнозите на анализаторите за спад до 1.22 млрд. крони. Компанията, която има силни експозиции към руския пазар, започна да съкращава персонал и да затваря пивоварни, за да свие разходите. Carlsberg е най-големият производител на бира в Русия, където е собственик на марката Baltika. В България компанията е собственик на две пивоварни – „Шуменско пиво“ и „Пиринско пиво“ в Благоевград.
ТРУДНА ГОДИНА
Carlsberg трябва да представи пред инвеститорите обновената си стратегия за растеж в средата на март. „Бизнесът ни в Западна и Източна Европа имаше трудна година. В резултат на силните резултати в Азия обаче този регион вече отговаря за по-голяма част от бизнеса ни, отколкото Източна Европа“, заявява генералният директор на компанията Кеест Харт. Той също така отбелязва, че резултатите в Русия от началото на тази година са обнадеждаващи.
Heineken и Carlsberg са изправени пред засилен конкурентен натиск заради подготвяното сливане на двете най-големи компании в сектора – Anheuser-Busch InBev и SABMiller. Сделката на стойност над 100 млрд. долара се очаква да бъде финализирана през второто полугодие на тази година. По-малките крафт пивовари също подяждат пазарния дял на традиционните производители в Европа и САЩ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене