Нов скандал с Рилския манастир!

Светата обител плаши БАН със съд – използвали незаконно снимки в книга на АкадемиятaТеодора ХРИСИМОВА

Игуменът на Рилския манастир сигнализира БАН за използване на изображения на стенописи без разрешение в книга, чийто издател е Академията. Книгата е на доц. д-р Александър Куюмджмев и се нарича „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“, а представянето й започва след минути в Големия салон на Българската академия на науките (БАН).
„Посочената книга, която се продава от Института за изследване на изкуствата към БАН срещу цена от 90 лева (а на сайта на института е посочено, че в рамките на представянето може да бъде закупена на цена 70 лева), съдържа изображения на стенописи в главната църква на Рилския манастир „Рождество на Пресвета Богородица“, за които Рилската Света Обител не е давала съгласие да бъдат разпространявани с търговска цел”, пише в писмото към БАН.
То е написано от Адрианополски епископ Евлогий и е адресирано до председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и директора на Института за изследване на изкуствата към БАН доц. д-р Емануел Мутафов. В него епископът пише още, че според Закона за културното наследство, сключването на договор със собственика на културната ценност, когато тя се ползва с търговска цел, е задължително. Такъв договор няма в случая, разяснява епископ Евлогий.
В книгата на доц. Куюмджиев са ползвани „768 цветни и черно-бели илюстрации, 12 графични схеми на стенописите, 33 фотограметрични снимки на стенописите от църквата, 58 ктиторски надписа от манастира“, пише на сайта на БАН в съобщение за промоцията на научния труд. В за първи път е представена изцяло историята на строежа и изписването на главната църква в Рилския манастир и се публикуват нейните стенописи.
Книгата е издадена с финансовата подкрепа на МОН, Фонд „Научни изследвания“ към МОН, програма „Помощ за книгата“ на Министерство на културата и Институт за изследване на изкуствата към БАН.
Епископ Евлогий добавя в писмото си към БАН, че Рилският манастир подкрепя провеждането на научни изследвания, но при спазване на законодателството и завършва, че „интересите на Рилската Света Обител ще бъдат защитавани по всички законни начини „. Епископът иска БАН да спре продажбата на книгата и да преразгледа участието си представянето й.
Потърсени от Топ Преса за коментар, от БАН обясниха, че към момента още не са проучили въпроса в достатъчна степен, за да дадат коментар: „Въпросът може би трябва да бъде отнесен и към авторите на книгата, както и към Института за изследване на изкуствата. Когато имаме позиция, ще я оповестим“, казаха още от БАН.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене