ВИДЕО: Кой с кого се бие в Сирия?

Само в „Топ Преса“ Медия Мост“ и „НПО ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК“ директно от Сирия-Кой с кого се бие в Сирия!
Уникални кадри от Руският Боен кораб „Москва“ от Бреговете на Сирия!
Сирийските журналисти поздравиха Българския Народ с песен.

В момента е трудно да се посочи точният брой на страните воюващи в конфликта, за това ще разгледаме основните:

Правителството на Башар Асад. Башар Асад е дългогодишен президент на Сирия от 2000г., той е син на Хафез Асад, който управлява Сирия от около 30 години. Фамилията Асад поема властта чрез военен преврат, гражданска война и издигането на Партията на арабското социалистическо възраждане („Баас“). Недоволството и диктатурата на Асад доведе до масови протести през 2011г., които Башар Асад реши да потуши със сила. В Пакистан започва гражданска война. В средата на 2012 година, когато режимът на Асад се намира в бедствено положение, в Сирия, нахлува Хизбула. Това е ливанска терористична група призната в България и ЕС, която е спонсорирана от Иран. Смята се, че именно помощта на Иран е спасил свалянето на Асад. „Свободната сирийска армия“, е същата сирийска опозиция, под общото име на няколко групировки, воюващи с режима на Асад. Тя се образува в края на юли 2011г., няколко месеца след като правителството на Сирия решава да смаже протестите със силови операции. САЩ и европейските страни смятат, че Свободната сирийския армия е легитимен представител на сирийския народ. Опозицията получава парична и военна помощ от западните държави, също така и от Катар и Саудитска Арабия, които са традиционни съперници на Иран и Сирия за влияние в Близкия Изток. Кюрдски отряди за народна самоотбрана. Това са кюрди, живеещи предимно в северната част на Сирия. Те са подложени на дискриминация от страна на официалните власти. По време на протестите подкрепят опозицията, но след това имат сериозни разногласия. През октомври Кюрдите сключват съюз с опозицията срещу ИДИЛ. Кюрдите също се сражават с правителствените войски, но през август на 2015г., обявяват намерението си да се борят заедно с правителството на Сирия срещу терористични групи ИДИЛ. През лятото на 2011 година в Сирия от Ирак започват да пристигат бойци на „Ал Кайда“ . Това е групировка, която е забранена в Русия. През януари 2012 г. се образува терористичната група „Джебхат ан-Нусра“ , която също е забранена в Русия. След това групата се разпада. Част от екстремистите преминават към Ислямската държава, а част от тях запазват самостоятелност. Сирийската опозиция работи известно време с „Джебхат ан-Нусра“ в борбата срещу Асад.

Международна коалиция начело със САЩ се бори с „ИДИЛ“ от септември 2014 година. Това е най-голямата антитерористична асоциация, която освен САЩ включва: — Франция (активно участие във въздушните удари, оказване на хуманитарна помощ и доставка на въоръжение); — Обединеното кралство, Австралия и Канада (въздушни удари по позициите на екстремистите);

— Германия (обучение за местните бойци, противодействие на вербуващите „ИДИЛ“ в Европа); — Холандия (обучение на опозиционните сили, бомбардиране на позициите на бунтовниците); — Италия, Полша, Дания, Хърватия и Албания (доставки на оръжия и военно оборудване); — Нова Зеландия, Румъния, Южна Корея (хуманитарна помощ); — Саудитска Арабия (участва в нанасяне на въздушни удари, подкрепя и обучава сирийската опозиция, оказва хуманитарна помощ на Ирак); — ОАЕ и Йордания (организация на въздушни удари); — Египет (води идеологическа борба с „ИДИЛ“); — Катар и Бахрейн (там са разположени американските военни бази, пети морски флота на САЩ ); Международна коалиция начело с Русия. Сред нейните участници са Сирия (правителствени войски), Иран и Ирак.

Гражданската война в Сирия започната в 2011 година. От тогава до сега според ООН, са загинали над четвърт милион души, а половината от населението на страната е била принудена да напусне домовете си.

Фото: Борис Анзов

Източници: Итар Тасс, Риа Новости, CNN,

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене