Скандално! Месеци наред хора с увреждания чакат ТЕЛК Благоевград да заработи и останаха без пенсии!

Омагьосаният кръг, в който принуждават болните да се лутат -гладни и мизерни     Служителите затварят телефони с думите:“АРЕ ЧАО“

Лиляна Андонова, която живее в Испания изпрати сигнал до struma. com крайно възмутена от     отношение на служители на  ТЕЛК – Благоевград към нейни  близки. Тя се свърза с нас заради проблем, който продължава с месеци.  По думите й стана ясно, че нейните брат и сестра са със  здравословни проблеми, заради, които е трябвало да минат през  комисията   през март месец.

Заради обявеното извънредно положение в страната във връзка с  разпространението на коронавирус, от институцията са казали, че датата  за явяване пред комисията, ще бъде променена. От тогава обаче,  разбираме, че болните хора не са получили нова дата, нито нормален  отговор или обяснение от ТЕЛК, кога отново ще заработят.

Разтревожената жена разказа, че  получава единствено груби отговори, размотаване и затваряне на  телефона с думите от СЛУЖИТЕЛИ НА ТЕЛК – „АРЕ ЧАО“.  Ето какво ни написа г-жа Андонова, публикуваме  без редакторска намеса :

„Добър ден и здравейте Искам да подам  сигнал относно ТЕЛК-Благоевград. Ако имате възможност  да проверите  какво става в тази институция. Аз ви пиша от Испания  Имам близки, брат к сестра които трябваше да минат ТЕЛК март  месец, така и ги отложиха и до сега чакат за дата но нищо, не вдигат  телефони, по точно доколкото разбрах ТЕЛК1 не работи повече от 2  месеца а ТЕЛК2 работи.

Обадих се на ТЕЛК2 отговориха ми много грубо,  казаха да се обадя на РЗИ да си извикат ТЕЛК1 на работа, пък РЗИ казва  че те били болнични и да ги прехвърлим към ТЕЛК2, пък оттам ми казват  няма такова нещо, да идват ТЕЛК 1 да си работят. Затвориха ми телефона и  ми казаха АРЕ ЧАО. Изобщо ни въртят в един омагьосан кръг, а хората без  ТЕЛК решение са км спрени парите, вече 2 месеца не получават пенсиите  си а се очаква и май месец също и докато решат да ги освидетелстват ще  минат още две месеца е как тези хора ще живеят, ох вируса може да се  разминат но от глад надали.

Според мен това е Геноцид, унищожаване на  определена група и това са Социално слабите хора с увреждания. Моля Ви  ако може да проверите какво става, близките ни гладуват и си чакат  мизерните пенсии, доколкото разбрах са доста хорица около 500 човека  които все още чакат, но нали са болни и социално слаби, нямат интернет и  комуникации, са примирени да чакат, не само физически те и психически ги  убиват

Моля за съдействие С уважение: Лиляна Андонова“

 

От Националният осигурителен институт  преди дни напомниха, че  експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена  работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на  инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13  март до 13 май включително), продължават действието си по време на  извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.

В тези случаи  изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно  съобразно посочения срок. Когато срокът на инвалидността е изтекъл на  дата преди 13 март 2020 г., преценка за правото на пенсия на лицето  след съответната дата може да бъде направена след неговото  преосвидетелстване и получаване в НОИ на ново експертно решение на  ТЕЛК.

Приемливо ли е да се допуска такова  неморално отношение към болни  хора от служители на ТЕЛК – Благоевград? Защо са оставени на произвола  на съдбата без дори да им бъде даден един нормален отговор? Как се  очаква те да живеят без средства, без получаване на помощ, живеейки в  глад и мизерия?

А, защо освен физическите липси, които изпитват,  трябва да им бъде налаган и психически тормоз от институцията? От кога   моралните норми са стъпкани и се приема като нормално за служител на  подобна институция да използва груби изрази и да затваря телефона с  „АРЕ ЧАО“ на хора, които търсят ПОЛАГАЩАТА им се помощ?Ще проверим ситауцията и ще попитаме отговорните  няма ли да вземат мерки и да изпратят служителите си ,позволяващи си подобно отношение, с  Аре ЧАО и ВЪН от ТЕЛК !

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене