Без категория

ШЕФЪТ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ гр. БЛАГОЕВГРАД Д- Р ЛЕНА ПАВЛОВА ПРЕД ТОП ПРЕСА: РЕДНО Е ПРОВЕРЯВАНИТЕ ДА СИ ПОПРАВЯТ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ПРОВЕРЯВАЩИТЕ

лина павлова

Често се случва инспекторите да бъдат обиждани и заплашвани, при извършваните от тях регулярни проверки в обектите. В тези случаи е изисквано съдействие от органите на МВР.

Каква е равносметката Ви за свършеното от РЗИ Благоевград през изминалата година?

Отчетите за дейността на Регионална здравна инспекция-Благоевград ще бъдат изготвени до 30.03.2014 г.

Какво показват проверките ви след забраната за тютюнопушенето в заведенията?

Контрол по спазване изискванията на чл. 56 от Закона за здравето, изм. ДВ бр. 40/2012 г., въвеждащ забрани и ограничения на тютюнопушене в закритите и някои открити обществени места:

За периода от 01.06.2012г. до 31.12.2013 г. са извършени 12738 бр. проверки в 12738 обществени обекти. За отчетения период са констатирани 72 нарушения на изискванията на чл. 56 от Закона за здравето, за което са съставени 72 бр. актове за установяване на административни нарушения на обща стойност 166400 лв.

Като цяло изискванията на чл. чл. 56 от Закона за здравето се спазват. В обектите, в които се забелязват рецидиви са взети на постоянен мониторинг от служителите на отдел „ ДЗК”.

Случвало ли се е по време на проверка някой да ви заплашва със саморазправа, да ви обижда?

Често се случва инспекторите да бъдат обиждани и заплашвани, при извършваните от тях регулярни проверки в обектите. В тези случаи е изисквано съдействие от органите на МВР.

Получавате ли много сигнали за нередности? И какви са най-честите сигнали?

РЗИ – Благоевград получава сгнали на деж. телефони, по е -таН и по поща. Най – много сигнали получаваме от сътрудниците на „България без дим“. Най- честите сигнали са за нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

Другите сигнали са свързани с нередности по отношение на комунално- битови условия.

Какви са последиците след като установите, че посочения сигнал е основателен?

След извършване на проверка и установяване, че посочения сигнал е основателен се предприемат административни мерки в съответствие с компетенциите на РЗИ. Другите сигнали се препращат към компетентни те органи за предприемане на мерки.

Какво е нивото на грипната заболеваемост тази година в Благоевградска област? Нивото на грипната заболеваемост в област Благоевград е малко над средната за страната. Всяка година от 1 ноември до 31 март ежедневно се събира информация от ОПЯ за заболелите от грип и остри респираторни заболявания във възрастовите групи от 0 до 4, от 5 до 14, от 15 до 19, от 20 до 64 и над 64- годишна възраст.

Критичната точка за обявяване на епидемична обстановка за Благоевград е 387 %о. От 6 до 26 януари заболеваемостта плавно се увеличи до 234 %о и в последната седмица тя понижи стойността си до 158 %о. Въпреки, че не се достигна до обявяване на грипна епидемия се събраха носогърлени смивове от пациенти, хоспитализирани в отделенията на МБАЛ Благоевград със симптоми на грип и тежко протичащ катар на горни дихателни пътища. За изследване бяха изпратени в Референтната национална лаборатория по грип в Националния център по заразни и паразитни болести гр. София. Бяха изолирани грипни вируси тип А, щам Калифорния  така наречения свински грип.

Метеорологичните условия не бих казала, че влияят в толкова голяма степен върху заболеваемостта от грип, въпреки че при по – топло време контактите между хората са значително по – интензивни и по този начин вирусите се предават по – лесно от човек на човек.

Метеорологичните условия влияят ли по някакъв начин?

Отговорът е от компетенцията на НЗОК/РЗОК, поради което не разполагаме необходимата информация.

Научи ли се българинът да ходи на редовни профилактични прегледи? И каква е ролята на РЗИ Благоевград в това отношение?

По данни на НСИ, към 31.12.2012г. населението на Благоевградска област е 319 647 души, което представлява 4,39% от населението на страната и поставя областта на 6-то място по относителен дял на населението. Населението е разпределено в 280 населени места, обединени в 14 /четиринадесет/ общини, от които 11 са градове и 3 села – общински центрове. Налице е неравномерно разпределение на населението в отделните общини.

Медицинското обслужване на населението се осъществява в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ, лечебни заведения за болнична медицинска помощ, филиалите на ЦСМП, СБР и хоспис.

I. Извънболнична медицинска помощ.

1. Първична извънболнична медицинска помощ.

Регистрираните в Регистъра на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите, воден в РЗИ-Благоевград лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ към 31.01.2014г. са 199, в т.ч. 185 индивидуални и 14 групови практики с общ брой лекари в тях 249. От регистрираните 199 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ 24 не осъществяват дейност поради реализация на лекарите в чужбина или преминаване на работа в други лечебни заведения. Регистрираните амбулатории за първична дентална помощ са 290 индивидуални практики и 28 групови практики, с общ брой дентални лекари в тях 365.

Според придобитата специалност ОПЯ се разпределят както следва:

– със специалност Обща медицина – 28

– с други специалности – 85, от които 53 с Вътрешни болести, 25 с Детски болести и останалите 7 с други специалности

– специализиращи Обща медицина – 63 и други специалности – 5

– без специалност – 34

Лекарските практики са концентрирани предимно в градовете и в по- големите населени места, а в малките и отдалечени места са недостатъчни. Прави впечатление по-големият брой дентални лекари и регистрирани индивидуални и групови практики за първична дентална помощ.

2. Специализираната извънболнична медицинска помощ на територията на Благоевградска област се осъществява от амбулатории за специализирана медицинска помощ, както следва:

– индивидуални практики – 268, с общ брой лекари 277

– групови практики – 14, с общ брой лекари 30

– индивидуални практики за денталана помощ – 5, с общ брой лекари 5

– МЦ – 34, с общ брой лекари 216

– МДЦ – 5, с общ брой лекари 40

– Дентален център – 1, с общ брой лекари 4

За областта общия брой лекари специалисти е 572, от които 15 лекари специалисти по дентална медицина.

От изложените данни прави впечатление, че груповите практики са малко на брой. На територията на областта няма Диагностично-консултативни центрове. Регистрирани са общо 37 лаборатории, от които 18 МДЛ и 19 МТ/1 и 1 хоспис в гр. Гоце Делчев.

Голяма част от специалистите работят както в лечебните заведения за извънболнична помощ, така и в лечебни заведения за болнична помощ.

Към 31.01.2014г. общия брой регистрирани ЛЗ за извънболнична помощ е 882.

II.        Болнична медицинска помощ.

На територията на Благоевградска област осъществяват дейност 6 Многопрофилни болници за активно лечение, от които 1 областна, 4 общински и 1 частна; СБАЛО; СБАЛПФЗ; ЦПЗ; ЦКВЗ и 3 Специализирани болници за рехабилитация.

Лечебните заведения за болнична помощ на територията на Благоевградска област са достатъчно на брой и е налице равномерното им разпределение на територията на областта. Същите осигуряват максимален обем и сравнително високо качество на медицинските услуги.

Отделения към «МБАЛ – Благоевград» АД гр. Благоевград, МБАЛ «Свети Врач» ЕООД гр. Сандански и МБАЛ «Пулс» АД гр. Благоевград са акредитирани като бази за специализация.

III. Спешна медицинска помощ.

Спешната медицинска помощ на територията на Благоевградска област се осъществява от ЦСМП – Благоевград с 10 филиала в Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански, Петрич, Разлог, Банско, Якоруда, Гоце Делчев и Сатовча. Характерна е кадрова криза в системата на ЦСМП Благоевград, причини за която са: намаляване броя на новозавършващите медицински специалисти и ориентацията им за реализация в лечебни заведения за болнична помощ, като лични лекари, като дистрибутори на лекарства и в чужбина.

От анализа на здравната инфраструктура е видно, че тя е неравномерно разпределена и в някои сектори недостатъчна или даже липсва. Първичната медицинска помощ е струпана в големите населени места. Специализираната извънболнична медицинска помощ на територията на Благоевградска област се осъществява предимно от лечебни заведения индивидуални практики. Груповите практики са малко на брой. Има общини без спешна помощ. Регистриран е един хоспис.

Медицинското обслужване на населението в областта се осъществява на основата на утвърдените от МЗ Медицински стандарти и правилата за добра медицинска практика.

Чрез налагане на приетите медицински стандарти, подобряване и повишаване квалификацията на медицинските професионалисти, действен и ефективен контрол върху лечебните заведения РЗИ се стреми да повиши качеството на медицинските дейности.

През изтеклата 2013 г. Дирекция „МД” към РЗИ Благоевград е извършила 47 проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ, 22 от които по жалби и сигнали и 56 проверки в болничната помощ, от които 19 по жалби и сигнали. При 7 от извършените проверки са установени нарушения и преписките са изпратени в ИАМО, която е наложила административни санкции. Дирекцията упражнява контрол и върху съхранението и отпускането на лекарствени продукти в аптеки и дрогерии. За същия период са извършени 93 проверки, от които 72 по реда на ЗЛПХМ и 41 по реда на ЗКНВП. За констатирани нарушения са съставени 4 акта за административно нарушени на физически лица и 6 акта за административно нарушение на юридически лица.

Какво е качеството на медицинското обслужване в Благоевград?

През месец януари в област Благоевград са регистрирани следните заразни заболявания: гастроентероколит – 41 случая; вирусни хепатити – 8 случая; дизентерия – 2 случая; салмонелоза – 4 случая; туберкулоза – 4 случая; скарлатина – 6 случая; варицела – 43 случая.

Регистрираната заразна заболеваемост е в рамките на нормите за сезона.

Може ли да ми кажете какво е движението на заразната заболеваемост в Благоевградска област през изминалия месец?

РЗИ-Благоевград упражнява политиката на Министерство на здравеопазването на територията на област Благоевград, следователно е изпълнител на всички законови наредби и поднормативни актове, касаещи дейността, функциите и задачите ни.

Какъв ще бъде акцентът на контрола през тази година?

Все още бюджета за 2014 год. не е одобрен.

За какво стига и за какво не стига бюджетът на РЗИ Благоевград? Приоритетите Ви за 2014 г.

Всички дейности, залегнали като приоритет в политиката на Министерство на здравеопазването.

 Ина Кокова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене