Панелките между края и началото

Панелни блокове

Удължаването на живота на жилищните сгради, построени по технологията „сглобяемо строителство“, не е мисия невъзможна.  Санирането чувствително подобрява техническото им състояние, както и вида им. В последните месеци дори се появиха статии, в които се твърди, че тези сгради имат живот поне още 100 години.

Макар и неофициално потвърдена, тази информация отразява тенденциите за запазване на този фонд. Самият факт, че средата за обитаване има нов облик и че голямата част от обитателите на тези жилища ги приемат в новия им вид показва, че операцията по санирането им е успешна. Стратегически важно е към проблема да се подходи комплексно. Необходимо е да се изгради обща стратегия и естетическа концепция за конкретните. След това за всяка сграда трябва да се разработи индивидуален проект, подчинен на основната идея за развитие на мястото.

Огромна грешка би било да се търси решаване на проблема, създаден от типово проектиране, отново с готови типови проекти. Еднаквост не може да се смени с друга такава и да се очаква, че резултатът ще бъде подобрен. Създаването на разнообразие, овладяно в рамките на единна естетическа концепция, е добрият подход при саниране на сградите. Този начин за въздействие на средата се отнася както към отделното жилище, така и към целия комплекс от постройки и ландшафтна среда. Това е средата за обитаване, която ни съпътства до живот, възпитава, привлича или отблъсква.

При саниране на панелните сгради трябва да се подходи по същия начин както към новото строителство. Въвеждане на технологии, които щадят околната среда и правят експлоатацията на сградите евтина и ефективна. Тенденцията е към независима от приток на външна енергия жилищна среда.

Иван Данов, министър на инвестиционното планиране

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене