Кметът на Кюстендил разговяра с протестиращите срещу увеличението на данъците и таксите

Кметът на Община Кюстендил отговаря повече от час на въпроси, зададени от жители на града и малките населени места. Въпросите към ръководството на Общината бяха изпращани през изминалите дни лично от граждани и посредством медиите в града. В началото кметът Петър Паунов представи екипа на общината, ръководителите на дирекциите, както и на общинските предприятия. Беше посочено, че няма дискриминация спрямо политическа представителност, а желанието е въпросите да бъдат отправяни от гражданите, защото по време на заседания на Общинския съвет, всяка от партиите има възможност да отправя, а и отправя въпроси.

Кметът обстоятелствено отговори на въпросите, касаещи увеличението на данъците за сгради, моторни превозни средства и таксата за битови отпадъци. Той показа справки, касаещи цените на горивата, електрическата енергия, газа, чието повишение в пъти оказва негативно влияние на бюджета и разходите за социални, комунални, образователни услуги, поддържане и изграждане на инфраструктура.

Интересен е и фактът, какво заплаща Община Кюстендил за да има улично осветление в града и десетките малки населени места. Сравнението е фрапиращо в сумите за електроенергия. От 266 000 лева през 2008 година до 780 000 лева през 2022 година.

„Ние се издържаме само и единствено от данъчните приходи, които събираме и които заплаща всеки един от нас“, коментира Петър Паунов. Беше представена и справка за държавните субсидии през годините. От 2008 година сумите са различни и касаят възстановяване на ученически столове, ремонти на храмове и паметници на културата, реставриране на крепост „Хисарлъка“, изграждане на ниското тяло на бившия партиен дом, поддържане на улици и ремонтно-възстановителни дейности. Отпуснати са средства за ремонт на спортен комплекс „Осогово“, както и за ремонти в града и малките населени места. От 2021 година до момента в бюджета на Община Кюстендил не е постъпила и една стотинка под формата на държавен трансфер или субсидия.

„За десетте години сме привлекли по програми ресурс за 130 520 000 лева. От тях 105 000 000 лева са вложени в инфраструктурни проекти, останалите са за изпълнени меки мерки, които са създали повече от 1 500 работни места основно в сектора на социалните услуги. С тези ресурси и при правилно управляване на общинската собственост ние можеше да си позволим да на се повишава данъчната ставка“, допълни Петър Паунов.

По думите на кмета към момента към държавата са внесени проекти за над 155 000 000 лева, но нито един от тях не е одобрен и финансиран. Няма и целеви трансфери.

Беше коментирано и състоянието на улиците и уличната мрежа. Разкопаването е основно от „Кюстендилска вода“. Дружеството обаче не възстановява настилките. Това също е причина за необходимостта от средства, чрез които да се гарантира безопасността. Увеличението на данъка за моторни превозни средства започва от 20 %, а при най-старите автомобили е почти двойно. При битовите отпадъци има дофинансиране от 2 300 000 лева, защото събраните средства не са достатъчни. При част от селата не се събира таксата, при други села налозите са с по 1 промил. В същото време данъчните оценки на имотите в селата са ниски, което определя и по-ниска такса за битови отпадъци. Справката сочи, че за изминалите години са раздадени 19 000 кофи за смет, 1 700 контейнера от тип „Бобър“, има 50 вани за строителство и близо 100 големи контейнера.

„Когато влязохме в общината цената на една кофа беше 39 лева. В момента последните кофи са на 68 лева. Интересно как очакваме, че срещу 5 или 7 лева такса за битови отпадъци, всяка година ще има нова кофа за смет и тя ще се изхвърля всеки ден“, коментира кметът. По думите му най-малката възможна стъпка за съхранението и подобряването на темпа за сметосъбиране и сметоизвозване е повишението на таксата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене