Неврокопската гимназия първа в Югозапада въведе електронен пропуск, 740-те учители и ученици с индивидуални кодирани чипове

В Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев въведоха нова система за контрол на достъп. От 18 януари влизането и излизането на 70-те учители и непедагогически персонал през централния северен вход на училището става само с карти с индивидуални кодирани чипове.

670-те ученици могат да използват единствено определените за тях входове в сградите на гимназията, а от 8 февруари те също ще бъдат оборудвани с карти с чипове. Така НПГ стана първото училище в Благоевградска област, внедрило електронен пропускателен режим.

MARIA-GEORGIEVA

„Като директор нося отговорност за живота и здравето на учениците. Всеки ден лягам и ставам с тази мисъл, особено на фона на случващото се в български училища, ето и последния пример от 17 СОУ в София /б.р – където 4-ма роднини на гимназист нахлуха в училището и се саморазправяха с ученици/. Затова правя всички възможно да минимализирам външните негативни фактори”, коментира директорката на НПГ Мария Георгиева.

Тя подчерта, че в ръководеното от нея училище няма случаи на инциденти между ученици или с външни хора, а новите правила за достъп са превантивни. От разказа й стана ясно, че сградата на гимназията има 3 входа, а пред всеки един дежури портиер. След проверка на личните документи служителите записват данните на посетителите и при кого отиват в специална тетрадка. Съответно външните хора получават талонче с датата и часа на идване и специален бадж, с който се придвижват из училището.

Любопитното е, че с подобни табелки с името и длъжността са всички работещи в НПГ, а по думите на директорката всички от колектива носят с гордост баджовете си.

Школската шефка чистосърдечно призна, че макар и рядко, в гимназията се промъкват и тийнейджъри от други учебни заведения. „Понеже са на една възраст с нашите ученици, охранителите трудно ги разпознават. Започващият да действа от 8 февруари електронен пропускателен режим и за учащите е за тяхна по-голяма сигурност“, категорична бе М. Георгиева и допълни, че нововъведението се приемало изключително добре както от родителите, така и от самите гимназисти на НПГ.

При посещението си тази седмица в РИО – Благоевград, във връзка с подаването на предложения за план-приема след 7 и 8 клас М. Георгиева е провела разговор и с началника на инспектората Ив. Златанов, като е търсила и неговото одобрение за внедряването на иновативната мярка за сигурност.

Директорката на Неврокопската гимназия предпочете да не съобщава точната стойност на новата система за електронен контрол на достъп. „Мога да кажа, но ще се въздържа относно цената. Ще поясня, че системата не е скъпа, по възможностите ни е. Не е по проект и е закупена от бюджета на училището“, уточни М. Гергиева и потвърди, че НПГ е единственото училище на територията на областта, въвело пропускателния режим с чипове.

Проверка на вестник „Струма“ показа, че към началото на учебната година с подобни системи са разполагали едва 8 от над 2530 български училища. Едно от тях – СОУ „Димитър Талев“ в Добрич, е вложило 10 000 лв. за внедряването на специалното устройство с индивидуални електронни карти.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене