Почина Пако де Лусия

Пако

Легендарният китарист Пако де Лусия е починал в сряда от сърдечен удар, съобщават световните медии, цитирани от vesti.bg. В момента на кончината си 66-годишният музикант е бил заедно с децата си на плаж край дома си в Мексико.

Пако де Лусия е роден като Франсиско Санчес Гомес в циганския квартал на Алхесирас, Андалусия, през 1947 г. Неговият баща също е бил музикант и именно от него китаристът взима първите си уроци – по времето, когато е бил на седем.

Наричат го „де Лусиа“ (букв. на Лусия) по името на майка му, защото като бил малък в махалата имало много Паковци, та да е ясно кого именно викат по име.

Започва да свири пред публика още в края на 50-те, когато няма още 12 години.

През 60-те години се утвърждава като един от водещите фламенко китаристи и макар че по-голямата част от музиката, която записва, да е именно фламенко, той се изявява и в други стилове –  фюжън, джаз, класическа музика.

В края на 70-те и началото на 80-те става известен като част от трио, в което свири заедно с Джон Маклафлин и Лари Кориел. По-късно мястото на Кориел заема Ал ди Меола и именно в този състав тримата записват албума Friday Night in San Francisco (1981).

В дискографията си Пако де Лусия има повече от 30 албума. Последният – „Cositas Buenas“, излезе през 2004 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене