Без категория

Продават за 700 000 евро къщата във вавилонски стил край Разлог на покосения от инфаркт иракски бизнесмен Мира

home-for-sale-sign-stock-med

Мозайки, статуи, ониксови подове, закрит плувен басейн и СПА са част от лукса, в който е вложил над 4 млн. лв. приживе прогоненият със смъртна присъда през 1978 г. от диктатора Саддам Хюсеин член на Иракската комунистическа партия

Продават 700 000 евро къщата на известния от недалечното минало иракски бизнесмен Маджит Абдул Мира, който дълги години бе сред най-преуспяващите предприе­мачи в бизнеса с мебели в об­щина Разлог. Той почина от ин­фаркт през 2011 г., като заве­ща имотите на двете си невръс­тни момчета от втория си брак.

Интересното е, че имотът край Предел тази седмица е класиран в топ 5 на най-тузарските, про­давани на българския пазар, а ха­рактерна особеност на къщата е, че в нея има неизброимо коли­чество мозайки във вавилонски стил, препратка към родното място на бизнесмена. Те са дело на художника от неврокопското село Копривлен Павел Коцалев, който е и автор на мозайките в СПА център „Хармония“ на Нико­лай Галчев в Благоевград.

Невероятната резиденция с разгъната застроена площ от внушителните 1308 кв.м се на­мира в местност Бойков рид в прохода Предел, на 12 километ­ра от Разлог, на 15 километра от Банско и на 40 километра от Бла­гоевград, така представят къща­та в имотния сайт. Разположена е на планински склон над пътя за голф игрището и предлага неве­роятен изглед към планините. Па­норамните гледки обхващат гра­дината, басейна/планините Ри­ла и Пирин. Не са пестени средс­тва при създаването на този за­бележителен дом: инкрустирани мраморни и ониксови подове и бани, ръчно изработена дървена ламперия и перила, скулптури и колони от камък, стени в различ­ни стилове, създаващи усещане за пространство, фиброоптично осветление и уникални мебели от всички краища на света. Двор­ното пространство е с площ от 4802 кв.м и в него са ситуирани основната сграда, закрит басейн с парни бани и кътове за спорт и релакс, барбекю, спортна пло­щадка със сервизна постройка, две езерца, фонтан, градина и те­нис корт. Основната сграда е на четири етажа.

Цената направо е смешна от гледна точка на вложените в нея пари, само оградата сигурно струва 100 000 лв„ да не гово­рим, че приятелите на Мира знаеха с какъв мерак я направи и вложи в нея поне 4 млн. лв., сподели пред „Струма“ бивш бизнес партньор на иракчанина.

Мира купил мястото през 1997 г. от популярния благоев­градчанин Павел Калибацев-Часовникаря, а съсед му е извес­тният благоевградски неврохи­рург д-р Кавраков, бивш тъст на президента Росен Плевнелиев. Къщата-мечта иракчанинът я за­вършил през 2000 г. и с новата си съпруга Зорница, с която впоследствие се развежда, жи­веят там до 2011 г., когато Ми­ра умира, покосен от инфаркт. Приживе той определил за нас­тойник на двете си непълнолет­ни момчета своя кум, благоев­градския бизнесмен Димитър Падарев, който се разпорежда с имотите в полза на децата.

Изключително интересна е историята не само на въпросна­та къща, но и на нейния вече по­коен собственик. Меджит Мира пристигнал в България през да­лечната 1978 г. като политичес­ки имигрант, имал издадена смъртна присъда от диктатора Саддам Хюсеин за това, че е чле­нувал в Комунистическата пар­тия на Ирак. Завършил МЕИ във Варна, оженил се за благоевградчанката Йоланта, с която през 80-те години на миналия век за кратко живели в Дания. След 10 ноември 1989 г. със създадените там контакти се връща в България и започва биз­нес с текстил, впоследствие от­криват пазарна ниша за мебели в Дания и месечно започва да изнася от разложката фирма „Пиринска мура“ по 16 тира сто­лове. Превръща се в най-голе- мия клиент на фабриката. Впос­ледствие приватизира част от бившия ДИП в Разлог, по-късно го разширявяа и започва сам да произвежда мебели, като дава хляб на 120 души. Кризата оба­че го застига и него и продава предприятието. По данни на не­гови бизнес партньори искал це­на от 900 000 евро за предприя­тието, но никой не си спомни да­ли сделката в крайна сметка е била реализирана.

Тузарската къща на Мира в м. Предел преди време е обявена за продан за 2,5 млн. евро. Сега цената е свалена на 700 000 ев­ро, които не могат да покрият до­ри стойност на мебелите.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене