Ексклузивно! Христина Шопова, зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Благоевград: Благоевград има потенциал да се превърне във фестивален център на Балканите!

Интервюто взе
Силвия СТОЯНОВА
– Здравейте, г-жо Шопова! Разкажете с няколко думи за вашия ресор. Ако се върнем назад, през изминалите четири години, вие бяхте пиар на Община Благоевград, след което около две години бяхте директор Дирекция „Хуманитарни дейности”, където, със сигурност, сте доказали, че се справяте с всякакви трудности. С какви предизвикателства сте се сблъсквали през годините?
– За съжаление заварихме проблеми, които от 30 години не бяха решавани в Община Благоевград. Зала „Яворов” не беше ремонтирана от 40 години. Изложбените зали, вече Общинска градска Галерия, също не бяха ремонтирани. Квартал „Вароша” – старинният квартал в града, също не е ремонтиран от 40 години… Заварихме проблеми, чакащи с години… На първо място като гражданин на града ме заболя как е възможно да се оставят до такова положение и културните институции, и културната инфраструктура. Заварихме ансамбъл „Пирин” – емблемата на града, в едно агонизиращо състояние. Хубаво е обаче, когато нещата вече започват да се случват! Погледнато от дистанцията на времето, специално този сектор беше абсолютно неработещ! Занемарен във всяко едно отношение. Всички казват, че пари за култура няма. Не, не е така! Това не е вярно за община Благоевград! Тя отделя 2 800 000 лева от собствените си приходи за култура. И това е само за издръжка на културните институции. Бюджетът на ансамбъл „Пирин” е 1 млн. лева.
Приходите на ансамбъла за 2012 г. бяха 30 000 лева, а в момента са 120 000 лв. Възстановиха стария репертоар, който наистина беше търсен, възстановиха участията си. В момента едва включват Благоевград в програмата си, което е от огромно значение и важност. Прославят Благоевград, а и страната. Имат участия и в чужбина.
Всички знаем за славата на ансамбъл „Пирин” и за мен и нашия екип беше недопустимо да оставим ансамбъла просто да агонизира, да не кажа, че беше пред закриване!
Пари за култура има. Въпросът е как се работи с тях, как се разходват, каква е политиката на тези културни институции, защото те не трябва да бъдат социални заведения, трябва да бъдат работещи културни институции!
Смея да твърдя, че сме на правилния път. Това е дълъг процес, който за съжаление, не се случва за две години, но истината е, че започнаха стъпка по стъпка да се случват много добри неща.
– Възродихте доста фестивали и други събития. Може ли да отбележим част от най-големите?
– Безспорно, най-големият успех на нашия екип е възстановяването на фестивала „Франкофоли”, благодарение и на кмета д-р Камбитов. Това е фестивал, който преди 20 години се е провеждал в Благоевград (1991-1992 г.) и това, което се случи септември 2015 г. беше една 4-годишна битка за екипа на д-р Камбитов. Ние извървяхме една много дълга пътека, защото много лесно се загубва и закрива нещо, но още по-трудно се възстановява. Да извървиш целия този път отново, да спечелиш доверието на някого, който провежда този фестивал 30 години, а ти си имал само две издания. Отново да убедиш, че точно това е градът, в който пак и отново трябва да се случат тези неща, за нас беше не лесен този път. Тук искам да благодаря на всички, които от сърце и душа подкрепиха този фестивал. Първото издание беше организирано много бързо, но за щастие премина много успешно. Предстои второ издание и сме убедени, че сме на път отново Благоевград да станем център на франкофоните! Тази година преди самия фестивал се предвижда да се направи една международна пресконференция на всички държави, говорещи френски език и споделящи тези ценности, така че със сигурност от тук на сетне ще има много събития в тази насока и специално за този фестивал, който е за мен безапелационен успех за Благоевград и ни нарежда до градовете с национални събития! Една събитие е много важно, когато е и национално и е емблема на цялата държава!
Продължаваме напред с концепцията си, със стратегията си Благоевград да се превърне във фестивален център на Балканите. Нашият град има абсолютният потенциал, абсолютните възможности, просто трябва да се работи.
– В тази насока, знаем, че огромни усилия полагате и в организирането традиционните празници на Благоевград – много събития има около майските празници, около декемврийските празници. Разкажете ни по-подробно за мероприятията в града, чиито програми всяка година стават все по-богати.
– Нашите мероприятия и програми са насочени предимно към децата и с участието на деца! Стремим се да работим така, че всеки да излезе с детето си на празника. Ако децата имат 10 поредни Коледи като нашите в Благоевград, те ще ги помнят завинаги. Аз вярвам, че възпитанието и усета към красивите неща започва от детската градина, а не в тийнейджърска възраст, на компютрите или в дискотеките. Много по-рано започва този процес. Убедена съм, че, когато се работи в тази посока заедно с родителите и преподавателите, нещата се случват.
– Вие сте и социално ангажирани, а разбираме, че това вече е и ваш ресор – социалните дейности. Всяка година има мероприятия и за възрастните хора, за децата, настанени в домовете.
– Разбира се. Община Благоевград е една от общините, в които има много социални дейности и изпълнява много социални проекти. Голям ресурс от хора работят в тази област. Всяка година се грижим културните институции да посещават Дома за стари хора, домовете за деца, за да им се засвидетелства уважение, за им бъде направен един своеобразен музикален подарък, за да се почувстват празнично. Обществената трапезария работи на пълни обороти. Децата, лишени от родителски грижи, не ги делим, поканени са на абсолютно всички наши събития. На международния ден на хората с увреждания посещаваме спортен празник. Погрижили сме се в тази област на никой нищо да не му липсва.
– Като споменахте спортните прояви, Благоевград може спокойно да се нарече и Спортен Благоевград с многобройните спортни инициативи и с изявените спортисти. Вие съща така създадохте една инициатива да се избира Спортист на годината по един много официален начин.
– Церемонията Спортист на годината на Благоевград е доста интересно, специално и хубаво събитие и аз самата, като бивша спортистка, смятам, че хората в тази област изтърпяват много лишения още от деца, отделят много от свободното си време, отдадени на спорта. За съжаление, първата година, когато бяхме в община Благоевград, се проведе една по-скоро церемония, колкото да мине, а ние сме от тези, които вярват, че хората трябва да получават адекватно отношение, когато наистина са заслужили. Цял град трябва да им се възхищава, да им благодари, защото най-приетите посланици на един град, на една държава, това са спортистите! Техният труд трябва да се уважава! Затова направихме и церемонията „Спортист на годината” по необикновен начин! Всяка следваща година те се чувстват все по-добре и по-добре! Имаме клуб по художествена гимнастика, който вече е на 1 година!
– Благодарение на вашата спортна натура и кариера, вие съумявате да постигате и спортния и спортсменския дух и да се борите…
– Може би това е заложено във всеки човек, но това, което спортът дава на човек като качества, като дисциплина, аз съм убедена, че нищо друго не може да го даде.
– Кои са трудностите, с които сте се сблъсквали през изминалите години или кои са предизвикателствата, да кажем, които така може да начертаете като ясна визия за следващите?
– Трудностите са много, трудностите са от различно естество. Разбира се, аз така съм и възпитана, така съм научена – че няма проблем, има решение. Това ми помага страшно много в работата, защото най-лесно е да се огънем пред трудностите. Истината е, че, когато човек иска, винаги има решение и начин! Сега като ме питате, честно да ви кажа, не мога да се сетя за конкретна трудност – имало е много. От това как да се пуснат тонколоните, до това как да се съгласува програмата… Трудностите понякога идват и от недоразбиране и от страх у хората, че нещо се променя в начина им на работа, защото истината е, че ние заварихме един начин на работа, който е бил регламентиран, без много сътресения. Общинска администрация, специално в областта на културата, не е имала толкова събития. Това е стрес, разбира се, за хората, които не са ги правили, но аз се гордея, че през тези години се изгради един страхотен екип в тази област – хора, с които вече дори с поглед се разбираме. Това става с много работа, с много грешки, разбира се, без трудности няма как да стане, човек не може да израсне.
– Казват, че, който не работи, той не греши! Имате ли вече предначертани предизвикателства за следващите 4 години?
– Продължавам работата си, която до сега съм вършила – неща и проблеми, които са ежедневни и трябва да се решават. Но, ако ме питате каква е голямата ми мечта и какво искам да стане в Благоевград – това е най-красивите, най-умните и най-талантливите деца да бъдат от Благоевград, да имат поле за изява, защото истината е, че в годините това нещо се е нарушило. Те трябва да се изявяват, да свикват със сцената, не само пред мама, баба и дядо, защото това ги учи на много неща.
Разбира се, да се развие Проектът „Спортен Благоевград”, който ще бъде много важен за града.
Да надградим „Франкофоли”, да продължат да се случват и другите фестивали.
И Благоевград да става все по-хубаво място за живеене! Всички заедно трябва да работим, за да се случват хубави неща за нас и за децата ни!
– Няма как да не ви попитаме – какво си пожелавате в личен план да ви се случи през новата 2016 година?
– Пожелавам си здраве и сили, преди всичко, да виждам повече доброта около себе си и да си помагаме един на друг!
– Какво ще пожелаете на благоевградчани?
– На благоевградчани им пожелавам винаги да бъдат такива необикновени хора, защото ние в нашия край сме така доста интересни като хора, винаги съм се гордеела, че съм от Благоевград, да бъдат здрави, да си обичат града да го пазят – защото всичко, което се прави, се прави за тях. И да вярват в доброто

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене