Андон Тодоров: Ще искаме оставката на всеки председател на ОБС който гази закона и нарушава правилника

Г-н Тодоров, в интервю, в предишния брой на Топ преса,  председателят на ОбС Радослав Тасков Ви обвини едва ли не,  че сте откровен лъжец, заради това, че във Ваше изявление споменахте,  че някой е променил решението на ОбС относно казуса детски градини и по точно скобите който беше сложено болничен лист. Как ще отговорите на този въпрос?

– Вижте, г-н Байрактарски, на г-н Тасков ще отговоря по следния начин, не сме обвинили никой, а просто имаме съмнения и продължаваме да твърдим, че има поправки в протокола или по точно някой е сложил болничен лист в скоби без това да е гласувано в заседание. Именно тези скоби бяха основната причина да се създаде напрежение между, от една страна директорите на детски градини, от друга страна родителите, и от трета страна лекарите. Няма да дълбаем повече по тази тема, тъй като със заповедта, която издаде кметът, проблемът на практика се реши. Но ще кажа, че ние изисквахме  протокола,  изисквахме и аудио запис да бъде чут в зала, но така или иначе, никой  не посмя да пусне записа. Сами си отговорете защо.

Добре, в крайна сметка Вие искате оставката на г-н Тасков, каква е причината Вие ли искате да ставате председател, защото той твърди точно това?

– Вече ми става смешно, как по толкова елементарен начин г-н Тасков се опитва да се измъкне от текущите проблеми в ОбС. Знам много добре, защо го казва това,  целта му е да измести фокуса на проблемите и да се опита да се изкара жертва и да настрои обществеността срещу мен, че едва ли не искам да го свалям. Няма такова нещо, това го потвърдихме в декларация до всички медии и до цялата общественост, както и на последната сесия, на която заявих,  че нямам никакви амбиции и няма да имам. Аз съм бизнесмен човек, достатъчно съм зает и ангажиран и нямам възможност да седна в един кабинет цял ден. По този въпрос смятам да приключим, трябва да стане ясно на всички,  че нямам амбиции. Просто ние от ПП „Партия на Зелените“ искаме да се спазва правилника.  Истинската причина  за неговата оставка е системно неспазване на правилника на ОбС. Ще ви кажа няколко аргумента. Внесли сме няколко предложения в ОбС Благоевград и вече няколко месеца нямаме отговор. По правилник  председателят  разпределя предложението по съответната ресорна комисия и  в зависимост от предложението, комисията го разглежда и излиза със становище.  Независимо от становището и решението на комисията, в  седем дневен срок предложението трябва да се внесе на заседание на ОбС  /сесия/ за разглеждане и там колегите да вземат решение, добре ли е за Благоевград или не е добре.   За нас е обидно, ние сме третата по численост група, за нас са гласували голям процент жители на Благоевградска община  и те очакват от нас да защитаваме техните интереси,  както отправените към нас питания да достигат до ОбС  и да се разглеждат. Вместо това, самите ние нямаме информация какво се случва. Мога да дам много примери за нарушаване на правилника, вземете например дневния ред, по правилник трябва да е изготвен седем дни преди сесия, а това също не се спазва.

Г-н Тодоров, Вие искате да промените правлника на ОбС и по-точно начина на избиране на председателя и срока, за който е избран. Какво целите с това?

– Не ни харесва този начин и подход и именно  това ни кара да внесем поредно предложение, с  което да променим един вид председателя да се избира на ротационен принцип, което го има в много общини и е работещ. Никой не е казал задължително ротацията да бъде на шест месеца.Ние предлагаме това, а  когато се разглежда предложението в комисия от колегите, може и да се родят и други идеи. Едни може да предложат квотен избор, трети нещо друго. Важното е да се направи така, че за определен период за време да може да се гласува вот на доверие на председателя.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Снимка: Методи Байрактарски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене