Оранжев код в Кюстендил заради обилни снеговалежи и силен вятър

Оранжев код за опасно време е обявен за 8 области в страната. Това са Кюстендил, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, София област, Перник и Пазарджик.

Синоптичната прогноза предвижда там да има продължителни валежи от сняг, а снежната покривка да достигне 15-20 см. Ще има и силен вятър.

В други 13 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Благоевград, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Видин, Смолян, Пловдив, Кърджали и Стара Загора се очаква валежите от дъжд да преминат в сняг и снежната покривка да стигне до 15 см.

От „Пътна полиция“ съветват шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили – технически проверени превозни средства, снабдени със зимни гуми, а при нужда и с вериги.

Водачите на МПС трябва да спазват дистанция, да шофират с повишено внимание и според указанията на контролните органи. Добре е хората, които ще поемат на път през уикенда да бъдат със заредени телефони и топли дрехи.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават, че е възможно при нужда движението да бъде спирано, за да бъде извършено снегопочистване и обработка на пътните участъци.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене