Христо Иванов: Важно е да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат

Снимка: БГНЕС

Структура и персонален състав на кабинета не са обсъждани, каза Василев

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дадоха брифинг след срещата между двете формации за приоритетите на евентуално следващо управление с мандата на ПП.

Потвърдихме готовност да окажем подкрепа на ПП. За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори, каза Иванов.

По думите му това, което е свъшено в последните месеци е дало добра основа за посоката, по която трябва да се продължи. „Обсъдихме програмата, да, споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия“, подчерта още Иванов.

Сред акцентите той изброи Шенген и Еврозоната, модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни – образование, култура, демография, каза Иванов и добави, че диалогичността трябва да се подобри.

Иванов каза, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. За мен това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет. Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност.

Асен Василев каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група. Структура и персонален състав не са обсъждани, допълни Василев.

На излизане от срещата с ДБ Василев заяви: „По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от РС Македония смятат, че това е пробългарско предложение“. Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас, подчерта той.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене