Георги Икономов, кмет на Банско: Не вярвайте на еколозите!

 

– Г-н Икономов, с какви амбиции тръгвате тази го­дина? Имахте доста пробле­ми и времето не бе с Вас, не заваля много сняг. Доволни ли сте от това начало?

– Здравейте, благодаря за пожеланията. Новия ски сезон по скоро е символич­на дата, но в същото време в тази дата има много на­дежди, много очаквания от целия туристически бранш в Банско. Очаквания за една хубава и снежна зима, за много туристи и разбира се това, което ние им предла­гаме, за да може накрая да останат доволни и да се вър­нат догодина.

– Оправдаха ли Ви се оч­акванията за толкова много хора, които да дойдат за от­криването?

– Да, разбира се, че се оп­равдаха. Пак повтарям това е по – скоро символично от­криване. Истинския сезон започва, когато навали сне­гът, преди Коледа. Тогава всички хотели и ресторан­тьори ще бъдат готови да посрещат хората и Община Банско, разбира се.

– Отново сезонът започва с един кабинков лифт. Това до каква степен затруднява работата Ви и има ли вече изглед това да се промени?

– Всяка година си задава­ме този въпрос, всяка година се надяваме да бъде послед­ната с един кабинков лифт, и както и днес казах, въпреки съпротивата срещу Банско, нещата ни се получават. Представете си какво ще се случи, ако имаме подкре­пата, включително и на най – високо ниво – подкрепа за развитие на ски туризма като цяло. Посрещнахме се­зона с нова шестседалкова линия, която замени стара­та, построена през 1985/86 година. Сега е много по – мо­дерна и по – безопасна. Вся­ка година нещо се случва в Банско. В града, което не е отделено от ски зоната, мно­го инфраструктурни проекти приключват, много улици се ремонтират. Общо взето от година на година нещата вървят към по – добро и по – добро.

– Какво трябва да се слу­чи, за да тръгне проект за втори кабинков лифт? До къде са нещата? Има ли светлина в тунела?

– Не бива да спираме об­ществеността да го искаме и да настояваме за това нещо. В крайна сметка си мисля, че има някои трудности, преч­ки, които не зависят от Об­щината. Докато те не бъ­дат из­чистени, на ниво Минис­терство, на ниво конце­сионен договор и Минис­терски съвет, може би нещата няма да тръгнат. Лан­сирам също и за ски зоната в Добри­нище. Тези две неща трябва да се случат в своята цялост, за да стане община Банско истински зимен курорт.

– Споменахте Добринище. Това е един може би бъдещ курорт, който се опитвате да развивате. До каква степен са готови нещата там?

– Добринище има един огромен потенциал. Това е едно мал­ко градче, което е със запазена архитектура и с новия устройствен план, който предстои да се приеме на експер­тен съвет и на общин­ския съвет в Банско, параметри­те на за­строяване са много ниски, т.е ние гаран­тираме, че Добрини­ще няма да бъде за­строен и да промени ко­ренно облика си от това, кое­то е сега. Аз съм убеден, че все повече хора и все пове­че туристи ще търсят такива запазени места. Иначе да, има проект на готовност за ски зоната. Сега доколко тя е адекватна на територията на парк „Пирин“ ще се види, но според мен зоната в До­бринище, трябва да тръгне много по скромно с две три писти. Сигурен съм, че мал­ка и модерна ски – зона в комбинация с минералната вода, която има в Добрини­ще, ще превърне мястото в един великолепен курорт.

– Ще се облекчи ли по този начин и Банско? Много хора са на мнение, че курор­та е пренаселен в пика на сезона.

– Не мисля, че ще се об­лекчи. Напротив, интересът към нашия регион ще стане много по – голям. Туристите в Добринище ще се увели­чат, в Банско ще си ги има, т. е. не очаквам облекчение, а очаквам повече туристи. До­като не се завърши и втора­та кабинка в ски – зоната в Банско с още две – три пис­ти и два – три лифта, аз не виждам никакво подобре­ние в тази спортна инфра­структура – опашките ще си ги има години напред, хора­та ще се разочаровани, за­щото когато има хубав сняг става страшно задръстване по празниците. На никого не е приятно, те са дошли да карат ски, да се качат на лифта, да си използват кар­

тите, без да чакат с часове! Това не е нор­мално и аз не раз­бирам защо тол­кова време търпим това поло­жение.

– Стигна се и до някол­ко про­теста на при­родо­защит­ници за това застрояване за изсичането на горите, може ли да се по­стигне някакво споразуме­ние с тях или да се направят компромиси от двете стра­ни?

– Аз не виждам за как­во застрояване говорим, т.е. горе имаме единствено спортни съоражения, като ски – лифтове, отделно пис­ти, които писти са ливади. Така че, горе не може да говорим по никакъв начин за застрояване и това е до­брото. Виждате, че там няма нито хотели, с изключение на 2 – 3 заведения, които задължително трябва да ги има, за да обслужват тури­стите. Няма никакви други сгради и строителства, така както се опитват да втълпят на обществеността. Просто това е една ски – зона, из­ключително добре направе­на, екологична, разбира се има изсичане на дървета, но без това не може. В крайна сметка може има компен­саторни мерки, за тези из­сечени около 1000 – 2000 дървета като бъдат зале­сени на друго място. Дру­го интересно е, че при изработването на плана на парк „Пирин“ една от задачите им бе да изчислят как расте или намалява гора­та. За последните 10 години, гората се е увеличила с 20 000 дка. Така че, за мен притесненията на еколозите, може би са породени от други мотиви, за­това се обръщам към общественост­та просто да не им вярва.

– Еколозите ли са главна­та причина, за да не се даде „старт“ на втория кабинков лифт?

– Не мога да кажа, че те са най-голямата причина, но да, пречат за това нещо като не само за кабинковия лифт, но пречат и за други важни инфраструктурни проекти в цяла България.

– Имате ли план за новата 2016 година?

– Лесно е да правиш гра­динки, тротоарчета и да сееш цветенца, но да се оправи онова, което е отдолу е много по-трудна работа. Ремонтът ще бъде неприятен, но кана­лизацията не е подменяна от 50-60 години. Банско не представлява само зимен курорт, някога е наричан „Малкия Атон“ заради мно­гото си старинни храмове и паметници на културата, заради стария град. Затова ние залагаме на музеите, архитектурата, църквите. Предвиждаме и изгражда­не на нов интерактивен му­зей, в който ще има както постоянна експозиция, така и зали, в които ще бъдат по­казвани мултимедии, видео материали с кадри от дрон, показващи планината от птичи поглед.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене