Проблемът, срещу който се боря ежедневно е храненето при децата и физическата им активност, не телефонната!

Говорят специалистите! Д-р Ангел Тонгов пред Топ Преса: В пика на КОВИД пандемията никога аз и моите колеги не сме се почувствали безсилни!

Интервюто взе Цвети ДИМИТРОВА 

Един от младите лекари, с които се свързва настоящето и бъдещето на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, е доктор Ангел Тонгов. Специализирал педиатрия, той вече е завеждащ Детското отделение в болницата, а отскоро е и заместник – управител на лечебното заведение. Д-р Тонгов спечели уважението на своите съграждани не само с професионализма, но и с чувството си за
отговорност и на последните местни избори те го избраха за общински съветник.

Доктор Ангел Тонгов прие поканата да застане пред Вас пред читателите на Топ Преса. Докторе благодарим от сърце, че отделихте от ценното си време за голямата ни читателска аудитория за направим един градивен и най-вече полезен разговор, но ми се иска да започнем с нещо лично :

Защо избрахте медицината, пътят не е лек ,и кои е факторът който ви насочи да тръгнете по него?

Добър ден на всички читатели на Топ Преса. Често ми е задаван този въпрос от приятели и ваши колеги. Факторът е професията и всеотдайността на моя баща, д-р Никола Тонгов! Избрах медицината именно заради него, но и винаги в тази сфера съм бил заинтересован.

Може би е банално за някои може би и досадно… но няма как да подмина темата за Ковид -19 вие сте медикът които оглави местният щаб за борба с тежката инфекция, простете ми пак емоционалността.. но моля ви споделете ни от първо лице какво преживяхте в първите дни на пандемията в пиковите моменти? Имаше ли ситуации в които се почувствахте безсилен?

В началото беше много трудно, поради факта, че това е една нова вирусна инфекция, за която не се знаеше много. Трудно беше за всички, добри лекари, работили дълги години за болницата, загубиха живота си именно заради Ковид-19, но никога аз и моите колеги не сме се почувствали безсилни! Тук искам да благодаря на всеки медицински и немедицински персонал, които помогна в най-трудните периоди на тази криза. На всички дарители, които помогнаха финансово и по друг начин на болницата в Гоце Делчев!

Прави впечатление, че освен кариерата на успешен лекар вие намирате сили и енергия и за обществен труд. Имате присъствие в местната политика, заемате и административна длъжност в ръководството на Гоцеделчевската болница… Извън медицината кой са основните проблеми срещу който се борите и кой са каузите който устоявате?

Благодаря за въпроса, но отговора пак мисля, че е свързан до една степен с медицината, за жалост не мога да избягам от нея. Проблемът, срещу който се боря ежедневно е храненето при децата и физическата им активност, не телефонната! Имал съм няколко присъствия в училища и детски градини и главната тема е това, но родителите са много важна част от тази борба. При мен, като родител справянето с тези проблеми са много трудни!

Аз освен журналист съм и млада майка, използвам възможността да ви попитам  в качествата на педиатър кои са основните грешки които младите майки допускат при отглеждането на децата си… пропуски при изграждане на имунитета, при борбата с инфекциите, при превенцията срещу някой болести?

Първо и основно нещо, с което грешат младите родители е информираността от он-лайн платформите. За профилактика, превенция, болести, родителите трябва да разберат, че детето трябва да мине преглед през ОПЛ или педиатър!

Много важно и да важно е, че във възрасти между 0 и 1 година, в тъй наречената детска консултация, родителите трябва да съобразяват със съветите на лекарите, които я провеждат! И пак казвам не чрез интернет форумите и платформите.

Повече ви дава професията на педиатър или повече ви взима?

Повече ми дава, защото съм щастлив от детските усмивки, след подходящото лечение.

Кои са моментите местата, обстоятелствата който ви лекуват от натовареното ви ежедневие?

Семейството, приятелите, естествено не мога да подмина любимите ми футболни клубове Левски и Челси и моментите, в които съм именно на любимия ми „Герена“!

Моля за вашето послание пред читателите на Топ Преса.

Макар и банално, но най-важното. Да са живи, здрави и Бог да ни закриля!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене