Българо-гръцка фирма прави екарисаж в Симитли за 10 млн. лв., пести на ветеринарните власти от Югозапада извозването на умрели животни чак във Варна

Българо-гръцки консорциум ще строи голям екарисаж в Симитли, в момента текат процедури по издаване на съответните разрешителни от РИОСВ, Басейнова дирекция и Агенцията по храните, очаква се строителството да стартира тази година, а стойността на подобен род обекти обикновено не е под 10 млн. лв. В момента в цяла Югозападна България няма екарисаж и труповете на умрелите животни се транспортират за унищожаване чак във Варна. Така бе и при големия бум на заразата син език през 2014 г. в община Симитли, когато бяха  убити и транспортирани за преработка над 100 животни.

За да обслужва цялата Югозападна България, екарисажът трябва да има капацитетни възможности от 20 000 тона годишно, което ще даде работа на 30 до 60 души. Пред вестник „Струма“ кметът на общината Апостол Апостолов потвърди за проекта, но отказа подробности, защото това било в правомощията на инвеститора. Той обаче изрази  удовлетворение от евентуалната реализация на завода, защото ще се открият нови работни места в общината и ще се реши един дългогодишен проблем на целия регион. На въпрос дали хората няма да протестират срещу това да има екарисаж в Симитли, кметът бе категоричен, че няма да има никакви миризми и вредни емисии във въздуха, защото технологията, която била предвидена, работи с изцяло замразени продукти, които ще постъпват в завода. Освен това  вече е в сила новата наредба за унищожаване на храните от животински произход с изтекъл срок на годност и всички магазини трябва да ги предават на екарисажи, което прави инвестицията в Симитли още по-нужна и рентабилна.

Производните от производството като туткал и субстанции, ползвани предимно в козметичната промишленост, директно щели да се изнасят за Гърция. Симитли от няколко години се очертава като една от най-привлекателните общини в региона за изграждане на малки и средни предприятия. Неотдавна представители на холандска компания откриха фабрика за пречиствателни съоръжения в индустриалната зона, на мястото на бившето военно поделение в града, по проект на общината, финансиран по предприсъединителната европейска програма ФАР.

„Дойдоха при нас, след като бяха минали през доста български общини. На много места ги бяха излъгали, дори им продали земя, на която са изхвърляни канцерогенни отпадъци“, обясни тогава кметът Апостолов. В Симитли срещнали разбиране и административна помощ и изградиха модерно предприятие по европейски стандарт, което сега осигурява работа на около 40 работници. Стойността на инвестицията е 1.3 млн. евро. Фабриката произвежда изделия за пречистване на отпадъчни води и за други водни съоръжения – шлюзове, клапи, а продукцията се изнася основно за Холандия. Фирмата е закупила още един терен и смята да разшири дейността си с производството на въздухопроводи. В община Симитли има закупена земя и халета от италианска фирма, която подготвя производство на подправки за пици.

Има и друга италианска фирма, която ще прави предприятие за пелети, а руска фирма се подготвя за производство на LED осветление. Терен е закупила и испанска фирма, която иска да прави шивашко предприятие за спортна екипировка. Миналата година в Симитли заработи и нов фуражен завод. Инвестицията е „на зелено“ и е финансирана с пари по Програмата за развитие на селските райони, като вложените пари са около 5 млн. лв., основно изразходвани за покупка на машините и инсталирането им.
Производственият капацитет на завода е 100 тона продукция на ден. Фуражът е за всякакви животни, като плановете са той да задоволява потреблението в региона на Благоевград и да прави износ за Македония и Гърция. Единият от собствениците – Павел Стоименов, обясни, че вече имат договорки с фермери, които да изкупуват продукцията.

С повече от 10 малки и средни предприятия, изградени за няколко години, плюс намерения за още няколко през следващите, Симитли, която е една от най-малките общини в Пиринско, се превръща в икономическия тигър на региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене