100 семейства от Сандански две седмици без ток по няколко часа на ден заради незаконно включили се към мрежата

Живеещите на улиците ‘Родопа’, ‘Рила’ и ‘Осогово’ в Сандански излязоха на протест заради честото спиране на тока

100 семейства, живеещи на улиците „Рила”, „Родопа” и „Осогово” в Сандански, потърсиха съдействие от кмета на общината Кирил Котев за решаване на проблема с честите прекъсвания и спиране на елзахранването в домовете им. От 24 декември миналата година до 5 януари заради свръхнатоварване на мрежата и незаконно включващите се към нея трафопостът изключва и живеещите в „Изгрев“ нямат ток по няколко часа. Миналата вечер хората излязоха да протестират, но до сериозни проблеми и масови протести не се стигна единствено заради адекватната намеса на градоначалника, който за броени часове събра на една маса потърпевши и екип на ЧЕЗ.

5

Проблемът е от Бъдни вечер и продължава до вчера. Потърпевши са и редовните платци към ЧЕЗ, и контрабандно включените към мрежата. Отговорник на потърпевшите жители в кв. „Изгрев” е съдебният заседател Александър Йорданов-Поничката. Той присъства на срещата вчера при кмета Кирил Котев в малката зала в общината. Ето какво каза Ал. Йорданов: „От срещата си тръгнахме удовлетворени. Семействата с натрупани задължения от неплатени месечни вноски имат възможност да ги погасяват разсрочено. Това е добро решение за всички нас. Тези, които редовно си плащат сметките, нямат вина за тези, които не плащат. Още от вчера екип на ЧЕЗ направи проверка в квартала и пуснаха тока. Всеки един подписа декларация, че ще погасява натрупаните задължения”.

3

Кметът К. Котев поясни, че общината не носи отговорност за спиране на тока. „Направих всичко възможно да организирам срещу между потърпевшите граждани и ЧЕЗ, което е частно дружество. Хората си тръгнаха спокойни след срещата. Тя се проведе при закрити врати. Стана известно, че около 100 са семействата, потърпевши от спиране на тока, заради десетина такива, които крадат ток директно от мрежата. Добрата новина е, че досега няма пострадал от незаконното включване към мрежата”.

Росен, баща на шестмесечно бебе, каза, че редовно си плаща тока. Живее на ул. „Рила” и не носи отговорност за това, че някой незаконно се включва към мрежата.

29-годишният Стефан, баща на три деца, също се обяви против спирането на тока. „Посрещнахме Нова година на свещи у дома. Работя в Гърция, прибрах се в Сандански, за да съм до семейството. Аз съм за това всички да си плащат сметките за ток, а не заради няколко семейства да ни изключват и спират тока”, заключи Стефан Димитров.

Представители на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД запознаха  кмета на община Сандански Кирил Котев с резултатите от проведената профилактика на електроенергийните съоръжения на територията на община Сандански с цел надеждната им експлоатация през зимата. Проверени са 88 трафопоста, прочистени са сервитутите на въздушните електропроводи и екипите са снабдени с необходимата техника за работа в зимни условия.

На срещата бяха набелязани конкретни мерки за повишаване сигурността на електроснабдяването в кв. „Изгрев“ през зимния период. Взето беше решение съвместно с местната общност да се създаде работна група, която да съдейства за защита на коректните потребители в квартала. Особено внимание бе обърнато на последствията от нерегламентираното използване на електроенергия. Установените при проверка на трафопоста загуби на електроенергия от кражби в кв. „Изгрев“ са 56%. Незаконните присъединявания водят до претоварване на съоръженията и прекъсвания на електрозахранването.

Компанията представи пред кмета на общината намерението си за преконфигурация на електроразпределителната мрежа на улиците „Родопа“ и „Оборище“ в кв. „Изгрев“ с цел осигуряване на качествено електрозахранване на абонатите в квартала и да продължи с масираните проверки.

Клиентите, които имат проблеми с покриване на задълженията си за ползвана електроенергия, бяха насочени да се обърнат към местния център за обслужване на клиенти, където да подадат заявления за разсрочване.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене