Румяна Коларова: ПП вървят по пътя на ИТН

Проблемът не е, че няма правителство, а че няма алтернативен план, каза Христо Панчугов

„Позицията на „Продължаваме промяната“, която ги води към по-силен електорален срив, е, че те ще действат по логиката на ИТН. С други думи: „Ние искаме да предлагаме кабинет, някакви експерти, няма да се консултираме с ГЕРБ, а те ако искат – да ни подкрепят.“

Така политоложката проф. Румяна Коларовa коментира пред bTV резултатите от парламентарните избори на 2 април. „Позиция като на ПП в някои отношения е самоубийствена. По същество е същата позиция, която Слави Трифонов имаше преди година и беше доста силно наказан“, заяви тя.

„Едно е ясно – ако се предлага кабинет, той не може да бъде от ярки политически фигури. Няма съгласие с чий мандат ще бъде и как ще бъде определен съставът му“, каза тя. Според Коларова пресконференцията на Бойко Борисов е била отговор на изявлението на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

„За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат максимална изгода от ситуацията, инкасират максимална загуба. И се надявам разумните хора в ПП-ДБ да си дават сметка, че следващият ход, ако търсят максимална полза, ще доведе до катастрофална загуба за тях“, каза Румяна Коларова.

Политологът Христо Панчугов коментира в студиото, че е крайно време политическите формации да понесат отговорност, защото са търсили дивиденти от радикализацията на обществото. „Проблемът тук дори не е, че няма правителство, а че няма алтернативен план. Дори тези, които не искат да направят правителство, не могат да кажат как ще се излезе от тази ситуация“, допълни той.

Димитър Ганев от изследователския център „Тренд“ смята, че по-скоро няма да има разцепление в обединението ПП-ДБ. Според него е малко вероятно първите две политически сили ГЕРБ и ПП-ДБ да се споразумеят.

„Възможността за предсрочни парламентарни избори стои на дневен ред. Има и трета възможност, за която Борисов загатна – експертен кабинет на малцинството, който по определени теми – Шенген, еврозона, Украйна – да бъде подкрепян от ПП-ДБ, а по другите – от БСП. Това би било нестабилно управление с много проблеми“, предупреди Ганев. Според него в случая не е важно името на премиера, а конфигурацията, която подкрепя кабинета.

Социологът Кольо Колев заяви, че потенциално управление от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН би било идеално мнозинство, което ПП-ДБ да атакуват. Той заяви, че съставянето на мнозинство изглежда невъзможно.

„От друга страна на обществото толкова му е писнало, че трябва да се състави правителство“, каза Кольо Колев.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене