Националът от Благоевград Ст. Попов: Не съм избягал от „Литекс“

Попов подкрепя решението на ръководството на „Литекс“ за прекратения мач с „Левски“

Националът по футбол Страхил Попов осъществи първия по-солиден трансфер на българин тази зима. 25-годишният дефанзивен играч премина в елитния турски тим „Касъмпаша“. Според сайта transfermarkt.de сделката се оценява на 2,5 милиона лева. Бившият капитан на „Литекс“ записа общо 151 мача и 6 гола в „А“ група. Пред „България Днес“ благоевградчанинът разкри подробности около трансфера. Страхил говори и за скандалите, които разтърсиха „Литекс“ тази зима.

– Пазих преговорите в тайна

– Трафикът в Истанбул ме плаши

– Гоним класиране в Европа

– Страхиле, как се стигна до този неочакван трансфер в „Касъмпаша“?

– Наистина беше изненадващо за мнозина, защото преговорите се пазеха в голяма тайна. Турският отбор ме е наблюдавал от дълго време, повече от година. Преговаряхме около две седмици, разбрахме се и нещата се получиха за моя радост.

– Какви са условията по договора ти?

– Подписах за година и половина с опция за удължаване с още една. Доволен съм от параметрите, всичко е перфектно. Организацията в клуба също е страхотна, което ми направи силно впечатление.

– Какви са целите пред този клуб? 

– Високите цели на „Касъмпаша“ определено повлияха за решението ми да подпиша с този клуб. Те се намират на трето място с равни точки с „Галатасарай“. За мен е важно отборът да има високи амбиции, да преследва класиране в Европа. Определено това ще ми помогне да се развивам и в личен план.

– В състава е и друг българин – Васил Божиков. Какво ти каза той?

– Добре е за мен, че няма да съм напълно сам в Истанбул. Разговаряхме с него и той ми сподели прекрасни неща за обстановката в отбора.

– Николай Димитров-Хичо също игра доста години в „Касъмпаша“. Поиска ли съвет от него?

– Не, защото не се познаваме. А и той отдавна не е в клуба. Нещата тук са много различни в момента. Целите са доста променени. За класиране в Шампионската лига ще е трудно, защото „Бешикташ“ и „Фенербахче“ водят с доста точки. Нашият отбор обаче би могъл да играе в евротурнирите.

– Бил ли си досега в Истанбул?

– Досега само бях минавал транзитно оттук по летищата. Сега добих по-ясна представа. Първото, което ми направи силно впечатление, е огромният трафик. Голяма лудница е тук, все пак 20-милионен град. Това е нещо, което ме стъписа, но съм сигурен, че ще свикна.

– Турското първенство крачка напред ли е?

– Разбира се. Местният футболен шампионат е един от най-силните в Европа, може би като изключим големите пет първенства. Това е добра крачка за мен и се надявам скоро да направя и още по-голяма.

– Ще можеш ли да опазиш Робин ван Перси от „Фенербахче“?

– Не само той е звезда в Турция. Тук са и Нани, И Уесли Снайдер, все световни имена. Аз съм уверен в себе си, знам какво мога. Остава да го покажа на терена, в което нямам съмнения.

– Имаше ли и други варианти пред теб?

– Опции и интерес имаше, но не и конкретни оферти. Аз обаче на сляпо не се доверявам. Офертата от „Касъмпаша“ беше сигурна и е прекрасно, че подписах.

– Този трансфер ще бетонира ли мястото ти в националния отбор?

– Силно се надявам. Титулярното място в националния отбор е цел за всеки играч. Разбира се, аз трябва да го заслужа.

– Изваждането на „Литекс“ от „А“ група повлия ли за трансфера ти?

– Абсолютно не! Нито за мен, нито за трансфера на Асприля. Не съм избягал от „Литекс“. Преговорите с „Касъмпаша“ се водят от доста време. Тук говорим за сериозни пари и нещата не стават за ден-два, както си мислят някои хора. Всичко е въпрос на по-дълго време.

– Трябва ли „Литекс“ да бъде върнат в елита?

– Надявам се ръководните органи да вземат разумното решение. „Литекс“ е единственият отбор в България, който работи правилно и нормално. „Литекс“ винаги осъществява сериозни трансфери и това е факт. Ако не е в елита, ще бъде пагубно за българския футбол. Силно се надявам „Литекс“ да бъде върнат. Действително нивото на нашия футбол е ниско и с изваждането на още един силен тим първенството се обезсмисля. Дано хората, които вземат решенията, да погледнат от спортно-техническата част на нещата.

– Ти и Асприля напуснахте, ще се разпадне ли съставът?

– Действително, когато двама важни играчи напуснат, шансовете за титлата намаляват. Ние и без това изостанахме от лидерите след служебната загуба от „Левски“. Но да не забравяме, че тимът продължава битката за Купата на България. Освен това съставът може да се подсили с нови попълнения и дупките да се запълнят. Много футболисти биха искали да играят за „Литекс“.

– Ти като футболист съжаляваш ли, че мачът на „Герена“ не завърши?

– Това да напуснем терена беше решение, което се взе от ръководството. Ние просто последвахме това, което ни се каза. Щом са решили, че това е начинът, ние трябваше да се съобразим. Може би беше пресилен ход. Може би решението беше плод на емоции. Аз обаче бих го подкрепил, защото е взето от хора, които много са ми помогнали в кариерата до момента.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене