Срив на пазара: Бензинът падна под 2 лева

На места А95 се предлага дори по 1,84 лв. за литър

Бензинът падна под 2 лв. На повечето търговски обекти масовият бензин А95 все още държи цени между 2,04 лв. и 2,09 лв. за литър, но вече има и бензиностанции на големи вериги, където се предлага за под 2 лв. На бул. „Беломорски“ в Кърджали цената се срина до 1,84 лв. за литър, показва сайтът fuelo.net. С 2 ст. по-скъпо е горивото на магистрала „Хемус“ до разклона за Ботевград.

Пак в Кърджали, но на бензиностанция на ул. „Първи май“ бензинът А95 струва 1,87 лв. за литър.Дизелът се предлага с разлика от 1-2 ст. – от 2,07 до 2,09 лв. за литър, пише „Стандарт“. С между 2 и 6 ст. паднаха и цените на пропан-бутана и вече се движат между 0,87 лв. и 0,91 лв. за литър. Цената на метана пък от няколко дни се срина до 1,45 лв. за килограм.

Поевтиняването на течните горива по бензиностанциите отразява цените на петрола на световния пазар от края на септември, когато северноморският сорт Brent се продаваше за около 46 долара за барел. Вчера фючърсите на еталона на черното злато за Европа със срок на доставка декември се сключваха за 50,55 долара.

Според някои обаче причина за поевтиняването на течните горива може да се търси и в нарастването на конкуренцията на пазара и най-вече в опита на някои търговци да наложат дъмпингови цени. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене