Бившата синя депутатка от Пиринско Росица Тоткова стана гл. секретар в ДКЕВР

Синята депутатка от 38-то и 39-то народно събрание Росица Тоткова стана главен секретар на Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя е назначена преди няколко дни от председателя на ДКЕВР Иван Иванов, след като напусна поста  главен секретар при новия омбудсман Мая Манолова. Росица Тоткова, която е от Разлог, натрупа 10-годишен стаж в администрацията на националния омбудсман още от създаването на институцията през 2005 г. При първия избран омбудсман Гиньо Ганев тя завеждаше отдела за жалби на гражданите, а при втория – Константин Пенчев, стана главен секретар.

Назначенията на ръководни карди и в двете институции са политически. Иван Иванов, който е съучредител на ДСБ, беше депутат в 38-то, 39-то и 40-то народно събрание, а по време на кампанията за референдум за АЕЦ „Белене“ участва в инициативния комитет срещу строителството. През ноември 2014 г. той се оттегли от ръководството на ДСБ с мотива, че иска да съхрани принципите си в живота и в политиката, а през април 2015 г. беше избран за председател на КЕВР от депутатите, след като кандидатурата му бе издигната от Реформаторския блок.

По същата процедура мина и острието на БСП Мая Манолова, която се раздели с депутатската кариера, градена в 40-то, 41-то и 42-то народно събрание. На 30 юли тази година тя бе избрана за омбудсман, след като получи повече гласове в парламента от кандидатиралия се за втори мандат Константин Пенчев. Мая Манолова встъпи официално като омбудсман на 20 октомври и започна да гради екип. Сред първите напуснали беше началникът на кабинета Роза Георгиева, която стана пиар на ВКС. Месец след нея си тръгна и Росица Тоткова, която веднага започна работа като главен секретар на КЕВР. Нейната основна задача е да организира подготовката на заседанията на комисията, да координира и контролира материалите, които се разглеждат. Името на Росица Тоткова още стои на сайта на омбудсмана като главен секретар. Тя е родом от Разлог, но трайно се установи да живее в София от 15 години, както повечето депутати от Пиринско.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене