Манастирите с милиони печалба от билети, вино и сирене

16 млн. лева пък са приходите на Църквата само от свещи

 

 

Чиста печалба от милиони лева годишно докарват манастирите у нас. Става въпрос за Рилския, Бачковския и Троянския манастир, които не са на подчинение на митрополиите, а се ръководят от Светия синод, пише „Монитор“. Само за миналата година 2 млн. туристи са посетили Бачковския манаситр. Всеки чужденец брои по 20 лв., за да посети костницата, музея и трапезарията. Цената за българи е 18 лв. Отделно от манастира се организират и екскурзии, които струват по 80 лв. на ден. Сред посетителите най-многобройни са германските и турски туристи,разкриват още от печатното издание.

В Рилския манастир най-интересен за туристи е музеят. Там цените са „по-народни“ – по 8 лв. и за чужденци, и за нашенци. Има и намаления за семейства, при които цените за един билет могат да паднат до 3 лв. на човек.

Приходи за манастирите идват и от произведените там хранителни продукти. Така например калугери предлагат овчи кашкавал по 30 лв. за килограм, козе сирене за същата цена, мед отново по 30 лв. Бутилка вино пък се предлага по 15 лв. Преди покупка туристът има право на дегустация. Големи постъпления идват и от продажбата на свещи. Църквата ни завършва годината с 16 млн. лева печалба само от производството и продажбата на църковни свещи. Нещо повече – печалбата за тази година ще бъде с 2,6 млн. лв повече, отколкото през 2014 г.

По-големите приходи се обясняват с наложеното ограничение от страна на Синода. Върху свещите вече задължително трябва да присъства печат на БПЦ.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене