РАБОТА МЕЧТА В БЪЛГАРИЯ! Разхождате се в природата – заплатата е 80 бона на година!

Някои кулинарни специалисти твърдят, че трюфелът е храната на боговете. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид гъба е изискано блюдо, предназначено за най-богатите. Истината е, че днес трюфелът е начин на препитание за десетки хиляди българи, а находища с чудатата гъба изникват дори в домовете на хората.

След края на активния летен сезон за лов на трюфели на 23 и 24 септември община Угърчин, със спомоществувателството на най-големия износител на трюфели у нас Цветозар Мичевски, организира първия в българската история Фестивал на трюфела, пише „Труд“. Идеята за събитието се ражда спонтанно и постепенно набира скорост, като днес, дни преди откриването, интересът към нетрадиционното мероприятие расте непрестанно.

Демонстрационно приготвяне на всевъзможни ястия с трюфели, гурме специалитети, киноложка изложба и разбира се, демонстрационно търсене на трюфели са само малка част от програмата на двудневния фестивал. Организаторите са поканили родни майстори готвачи, които да покажат изкуство в приготвянето на ястия с трюфели, а „черешката на тортата“ е италиански шеф готвач, който ще издаде тайни на кулинарните шедьоври от Ботуша. Водещ на фестивала ще бъде Наско от БГ Радио. Специални гости на празничната програма ще бъдат Лео и Играта.

В миналото трюфелът е бил храна само за висшата аристокрация. Смятана за един от най-силните афродизиаци, ароматната гъба е присъствала в менюто на владетели като Наполеон Бонапарт. В наши дни може да бъде част от менюто на всеки българин. Макар цената за един килограм да надхвърля 3000 евро, за приготвянето на ястие с трюфели са необходими само 6 г от гъбата. Майсторите кулинари приготвят всевъзможни рецепти както с бял, така и с черен трюфел, като най-традиционни са италианските – паста, пица, ризото и т.н. Не липсват и десерти, гарнирани с екзотичната гъба – бонбони с парченца трюфели, сладолед и дори мед с трюфели.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене