Млади фермери в Пиринско разнасят назаем кафези с пъдпъдъци и зайци в опит да мамят ДФЗ и да печелят по 50 хил. лв. евросубсидии

Млади фермери от Благоевградска област поголовно лъжат, че отглеждат пъдпъдъци и зайци, за които получават сериозни евросубсидии, съобщи лично изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов след първите 3 проверки, които направили от фонда.

„Като се появят специалистите ни на проверка за пръв път, и масово хората започват да разнасят кафези със зайци от един двор в друг, изненадващите втори и трети проверки пък показват, че масово производство по отглеждане няма”, разкри Порожанов резултатите от

отворената мярка за младите фермери по Програмата за развитие на селските райони.

„Това са определени схеми – кокошкарски или зайчарски, но няма да минат, ще подадем сигналите в прокуратурата за тези схеми, защото става дума за опит за измама с европейски средства”, каза шефът на фонд „Земеделие“.

Проверка на „Струма“ в Държавен фонд „Земеделие“ – Благоевград показа, че действително отпуснатите субсидии за подпомагане поподмярка 6.1. “Стартова помощ за млади земеделски стопани” от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. тази година е била предимно за отглеждане на зайци, пъдпъдъци и крави, а при трайните насаждения – за биоовощарство.

По подмярката в страната са подадени общо 2621 заявления, а общият размер на заявената субсидия е над 65,5 милиона евро. Най-много са подадените заявления в Благоевградска област – 343, и повече от половината от тях са за отглеждане на пъдпъдъци и зайци.

Помощта по подмярката за един кандидат е до 25 000 евро. Тя се предоставя за максимален срок 5 години при точно изпълнение на бизнес плана. Първото плащане в размер на 12 500 евро фермерите от Пиринско са получили при сключване на договора за предоставяне на финансовата помощ, а останалите 12 500 евро би трябвало да получат след извършена проверка от Разплащателната агенция, която трябва да установи дали точно е изпълнен бизнес планът, уточниха инспектори от ДФЗ – Благоевград. При положение че масово в Благоевградска област т. нар. млади фермери са получили вървата част от субсидията, но нямат пъдпъдъци и зайци за отглеждане, а разчитат да минат пред проверяващите с кафезите на комшията, след финализиране на проверките от ДФЗ се очаква фондът да заведе серия от дела за възстановяване на сумите и за плащане на неустойки по сключените вече договори.

Припомняме, че според изискванията за кандидатстване фермерите трябваше да са на възраст  от 18 до 40 г. и не по-рано от 14 месеца  преди датата на кандидатстването да са започнали да отглеждат животните, за които търсят пари. Най-вероятно и този първи етап, в който е трябвало да покажат на проверяващите от ДФЗ зайците си, пиринските фермери-ментета са го минали с взети назаем животни, предполагат от фонда.

Междувременно около мярка “Стартова помощ за млади земеделски стопани” се завъртя истински сателитен бизнес. От седмица в интернет се въртят обяви за продажба на нови и напълно окомплектовани клетки за пъдпъдъци-носачки с хранилка, наклонен под и отделение за събиране на яйцата. Клетките от дърво и мрежа вървят по 25-50 лв. в зависимост от големината и се предлагат на пазара в с. Покровник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене