Известният историк и президент на Радио „Фокус“ Красимир Узунов представя своята книга „Каймакчалан“ в Благоевград

Историческата книга „Каймакчалан” на Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус”, ще бъде представена в Благоевград по повод 100- годишнината от включването на България в Първата световна война. Тя ще бъде презентирана с подкрепата на Община Благоевград на 9 декември /сряда/ от 18:00 часа в зала „22 септември“.

В изданието са описани драматични моменти от участието на България в Първата световна война. Авторът определя Първата световна война като „най-голямата война“ за България, не само като ресурс, който е ангажиран в нея, но и като военно усилие за народа ни. От 5,5 милиона българи е мобилизирана 885-хилядна армия, а заедно със запасните и маршовите формирования, плюс санитарите, това е 1 милион и 27 хиляди души, т.е. всеки пети жител на страната ни участва в Българската армия.

Двутомникът е посветен на битката при Каймакчалан. Това е едно от сраженията на Солунския фронт през Първата световна войнжа. Участниците в нея са Кралство Сърбия и Царство България. Сражението ще остане в историята с огромните жертви, които дава сръбската армия и с необичайната височина, на която е водена битката.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене