Студенти от Кюстендил грабнаха голямата награда на Международен Фестивал за късометражни филми, заснети с телефон „Mobile Film Festival”

На 26 ноември в Скопие бяха обявени победителите от Международен Фестивал за късометражни филми, заснети с телефон „Mobile Film Festival”, където голямата награда на фестивала „Най-добър филм „Ratka Ilievska – Lale” бе присъдена на екип кюстендилски студенти с документалния 5-минутен филм „Изчезващ свят“.
Останалите награди бяха раздадени на участници от Бразилия, Италия и Франция.
Филмът победител е съставен от четири разказа за един изчезващ свят, пълен с магии, занаяти, дяволи и веселби. През погледа на четирите разказвача се разкрива една прашинка от миналото, което е толкова близо и същевременно толкова далече.
Филмът е заснет изцяло с мобилен телефон в селата Невестино и Полска Скакавица.
Режисьорът Борислав Станков, Магистър Филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград, е родом от град Кюстендил, както и останалата част от екипа. Изключителната визия е благодарение на оператора Росмари Чорбаджийска. Преводът на английски език е поверен на филолога Надежда Чорбаджийска, като така филмът продължава да пътува по фестивали извън страната.
През месец октомври екипът получи наградата за „Най-добър документален филм“ на Националния студентски фестивал на изкуствата в Благоевград, с 25 минутния филм „Фелдшерът с мотор“.
Създаването на „Изчезващ свят“ е мотивирано и с цел набиране на средства за заснемане на предстоящия игрален филм със заглавие „Враг на свинята“. За момента студентите имат половината бюджет, като търсят останалата част и планират снимките отново да са в Кюстендилския регион.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене