Зимна ваканция: базата, условията, нуждите

В-к „Гоцеделчевска трибуна”

25 януари 1986 г.

 

Атанас ПАНЧЕЛИЕВ

 

Настъпи дългоочакваната от хиляди ученици зимна ваканция. За наша радост Гоцеделчевският край е щедро надарен с чудесни природни дадености, където      същест­вуват незаменими условия за туризъм и отмора. Но само това не е достатъчно – необходимо е да има и съответната материална база. За организацията и съществуващите проблеми, свързани със  зимния  отдих  на  учениците от общината, разгова­рях в началото на ваканцията с представители на Общинския съвет за     народна просвета  и  на  Общинското туристическо дружество.

Единственото място, осигурено за зимен отдих на учениците, е хижа „Попови ливади”. Според разработения график в ОбС за народна просвета в хижата ще пре­карат по два весели ваканционни дни около 500 ученици. Те са от основните и средните училища в града и от селата Корница, Брезница, Лъжница, Мосомище, Буково и Борово. Само две групи ще останат тук по 7 дни. В хижата е направена необходимата подготовка за посрещане и настаняване на учениците, на чието разположение са ски и шейни (макар и недостатъчни), зала за забавно-увеселителни иг­ри и др. Работят и двата ски-влека. Приятното пре­карване на дните сред снежната красота на „Попови ливади” до голяма степен зависи и от добрата организация, създавана в отделните групи,  от умението им да осмислят времето си чрез зимни походи, състезания със ски и шейни, чрез разумно-организиране на културни и забавно-увеселителни меро­приятия.

Определено може да се каже, че базата е съвсем недостатъчна за пълноценна почивка на всички деца от общината. Наличните условия  са  остарели,  непригодни. Хижата   със   своите  не­удобни големи помещения (отдавна се протака нейната реконструкция и модернизация) не е в състояние да задоволи нарасналите потребности за истински отдих и отмора. Тук няма възможност за приготвяне на топла храна за повече хора, което  е  причина децата да си носят суха храна, и то за два и повече дни. Освен  това значителна част от времето учениците губят за пътуване и настаняване. „При това положение – споделя секретарят на БТС Атанас Лукманов – е трудно да се организират така необходимите  и полезни за учениците курсове по ски,  както  и  ски-ориентиране   (за тях са нужни поне пет дни). Но могат да се предприемат и по-далечни маршрути  из  красивите  места на курорта „Попови ливади”. При това тези 500 ученици, които  прекарват  приблизително  по ден  и  половина в хижата,  са съвсем  не­значителна част   от общия брой на учениците  в селищната система.”

Всичко това поставя доста остро проблема за създаване на достатъчна и съвременна база за отдих на учениците.

Парадоксално е, че сме се­лищна система с рядко красива природна среда, а в същото време чувствително из оставаме в сравнение с други окръзи по отношение осигуряване отдиха на учащите се. В тази насока нашата общественост е в дълг към учениците. Доказателство за това е неоправдано мудното строителство на пионерския лагер, който досега трябва­ше да бъде завършен, а изгледите са и през това лято децата да не го ползват.

През тази зима не е достъпна за учениците и почивната станция на БПС поради предстоящия генерален ремонт, който също всяка година се отлага. Доста предприятия разполагат с почивна база на „Попови ливади”, която чрез съгласуване с просвет­ните органи можеше през ваканцията да се предостави на учениците. Това е един важен резерв, който трябва да бъде използван.

Необходимо е да се активизира дейността на всички органи и организации, отговарящи за изграждане на почивната база и за организиране отдиха на учащите се. Децата ни и зиме, и лете трябва да се радват на прекрасната род на природа, да укрепват здравето си и да възстановяват своите сили за учение и труд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене