Без категория

С европари община Гърмен превърната в туристическа перла

община гърмен

Амбициозен екип от талантливи млади хора е успял да развие природните и исторически дадености на община Гърмен, да изгради подходящата инфраструктура, да рекламира успешно дестинацията на туристическия пазар и така да превърне няколкото селца, отдалечени на километри от основните пътни артерии в региона в малки туристически перли.
Това видяха с очите си експертите от Областен информационен център в Благоевград при посещението си на място в община Гърмен.
Осем души работят в отдел „Програми на Европейския съюз“ на общината, като трима от тях са привлечени в екипа по схемата „Старт в кариерата“, която осигурява възможност за младите хора без трудов стаж да започнат работа в администрацията. Дори големи общини не могат да се похвалят с такъв административен капацитет.
Гордостта на екипа е проектът за реставрация, консервация и социализация на късно-античен град „Никополис Ад Нестум“, осъществен по Оперативна програма „Регионално развитие“ в периода 2011-2013г. Общата стойност само на този проект е над 2 милиона лева, като почти цялата сума (1 978 608лв.) е безвъзмезда финансова подкрепа от ЕС.
Освен основните строително-монтажни работи по реставрация, консервация и социализация на археологическия обект, проектът е осигурил съоръжения и оборудване за различни туристически атракции (грънчарска работилница, реплики на антични монети, разходка с туристическо влакче, стрелби с лък и др.). На обекта е осигурена денонощна охрана, осветление и видеонаблюдение.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
„Макар и толкова голям като сума, разнообразен като включени дейности и сложен за изпълнение от археологическа гледна точка, проектът беше изпълнен без всякакво забавяне благодарение на перфектната координация на всички участници – общината като възложител, Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Управляващ орган, археолози, строители и надзор“, сподели Виолета Булгурова, началник-отдел „Програми на ЕС“ в общинската администрация.
Освен по Оперативните програми, община Гърмен използва активно всяка възможност и по Програмата за европейско териториално сътрудничество с Гърция, Програмата за трансгранично сътрудничество с Македония, както и по Програмата за развитие на селските райони. Средствата са вложени в подобряване достъпа, опазване, реклама и маркетинг на уникалната възрожденска архитектура в селата Лещен и Ковачевица, на туристическите маршрути и природните забележителности – като вековните чинари на Гърмен, минералните извори в с. Огняново, праисторическото селище и тракийско светилище в с. Долно Дряново, ландшафтно – исторически парк за алтернативен туризъм „Градище“, предлагащ идеални условия за алтернативен туризъм и реализиране на „зелени училища“ и различни спортни инициативи за младите хора.
Амбициозният екип на община Гърмен вече е готов с плановете си за новия програмен период 2014-2020 и очаква с нетърпение да продължи да надгражда създаденото до днес.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене