Губернаторът с компромисен вариант: 50% от назначените на 4 м. безработни да са от предложените от кметовете

бисер михайлов

Кметове на села в община Петрич проведоха в Благоевград среща с областния управител Бисер Михайлов, поводът бе възникналото напрежение сред местните управници заради подмяна от Бюрото по труда в южния град на имената, които са подали за назначаване по програма за временна заетост.

Както „Струма” писа, от Сдружението на кметовете на села в южната община изразиха острото си недоволство от това, че имената, които подали за назначаване, били подменени с други. Кметовете заподозряха политическо вмешателство от ГЕРБ, тъй като кандидати за кметове на села, подали други имена, различни от тези, подадени от настоящите кметове.

Губернаторът е предложил соломоновско решение – половината от безработните, които трябва да бъдат назначени, да са имената, подадени от кметовете на съответните села, останалата половина да са от другите имена. Областният подчертал, че програмата е по линия на държавата и на практика той се явява работодател на тези хора.

„Ние му обяснихме нашите мотиви и възражения за несъгласието ни с назначаването на имена, различни от тези, които сме подали, той изложи пък неговите мотиви пред нас”, коментираха вчера местни управници.

Председателят на Сдружението на кметовете Велик Филчев заяви, че една част от кметовете са склонни да приемат предложението на областния управител, друга част не са, и искат да отхвърлим програмата по подобие на други общини. През уикенда ще вземем окончателно общо решение”, каза Велик Филчев, който е кмет на село Беласица.

По предварителна неофициална информация местните управници ще приемат компромисния вариант, защото им трябват работници в този период.

По програмата ,,Подкрепа за заетост по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в община Петрич трябва да бъдат назначени 52 безработни лица за срок от 4 месеца, на 8-часов работен ден, срещу 360 лева на месец. Програмата се реализира от Областна администрация с подкрепата на общината. В големите села на общината трябва да бъдат назначени по двама, в малките села по един човек.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене