Отмениха глоба от 50 000 лева на мъж от Фъргово за незаконен добив на гнайс

Съдът отмени 50 000 лева глоба на мъж от село Фъргово, община Сатовча, за незаконен добив на гнайс. Районните магистрати в Гоце Делчев, прецениха, че няма достатъчно доказателства за нарушението и затова отмениха наказателното постановление, издадено от Министерството на икономиката.

Актът на И. Д. е съставен на 11 септември 2013 година. Тогава министерските чиновници го спипали да управлява багер „Либхер 902“, чийто кофа била пълна с със скалнооблицовъчен материал. На мястото имало още багер хидро-чук, марка „Лилхер“, без регистрационна табела и обозначителни знаци и един товарен автомобил „Камаз“. Било установено, че мъжът няма договор за концесия за подобна дейност.

Проверката била провокирана след публикации в електронните медии за незаконен добив на тикли в общината. Затова двамата министерски чонивници ги командировали в Сатовчанско, за да търсят нарушители.

В землището на Фъргово те спипали И. Д с багер, чиято кофа била пълна с тикли. Направили снимков материал, съставили акта на нарушителя и с това приключила проверката. Санкционираният мъж обаче обжалвал издаденото наказателно постановление за 50 000 лева в съда.

Според магистратите анализът на събраните по делото доказателства по никакъв начин не сочи по безспорен и категоричен начин жалбоподателят да е извършил вмененото му нарушение. Съдът приема, че към момента на проверката не е доказано, че И. Д. е извършвал добив.

По време на разпитите в съдебна зала министерските служители заявили, че едонственият гнайс, който забелязали, бил този в кофата на багера. Те не видели да има реален добив на тикли. Освен това, дали заради незнание или небрежност, в съставения акт те не упоменали видът на добитите камъни, нито какво количество са.

В тази посока дава показания и полицейският служител от Сатовча, чието свидетелство съдът приема като обективно и безпристрастно, тъй като той е незаинтересовано лице. В съдебна зала той признава, че към момента на проверката не си спомня да е видял загребвания на багера. Според него машината просто е заравнявала пътя. Същото твърди и жалбоподателят, който е категоричен, че е пробвал машината и е подравнявал терена, който наскоро купил.

Обстоятелството, че е извършвано именно заравняване на притежаван от семейството на жалбоподателя имот се потвърждава и от останалия събран по делото доказателствен материал. Към делото има приложен протокол, изготвен от общинска комисия, според който на 4 септември 2013 година е извършила проверка в местността „Падини“ и е констатирала, че в момента на проверката добив на гнайс не се извършва. На площ от около 700 кв.м., част от частен имот И. Д. е извършвал само подравняване на терена.

Според съда проверката на министерските чиновници е извършена изключително формално. Приема се, не е доказано извършено от И. Д. административно нарушение. При съставянето на акта и наказателното постановление са допуснати съществени нарушения.

Липсва подробно описание на извършения според наказващия орган добив на скалнооблицовъчни материали – гнайси, като не се сочи поне приблизително в какъв обем е този добив, предвид на показанията на служителите на МИЕ, че добитото е единствено това, което се е намирало в лопатата на багера, което е било цели камъни. Липсва яснота с какъв точно багер е извършен добивът.

Именно затова Районен съд-Гоце Делчев отменя глобата от 50 000 лева. Отменя и постановлението, с което на жалбоподателя са отнети в полза на държавата три багера и товарен камион.

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок.

 

АВТОР: INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене