Преизбраха Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП Жени

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП беше преизбрана днес за зам.-председател на организацията на ЕНП Жени. Преизбирането й за член на новото Председателство за следващия тригодишен мандат 2015-2018 г. е признание за усилената й работа и личния ангажимент за отстояване равенството на половете и правата на жените. През 2013 г. Мария Габриел бе отличена с наградата „Евродепутат на годината” именно в категорията „Равенство на половете”, а през юни 2015 г. получи награда за евродепутат, защитник на социална кауза отново за работата й по въпросите на равенството между жените и мъжете и правата на жените. В момента Мария Габриел е докладчик и преговарящ по директивата за жените в бордовете и  провежда Национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”.

Участниците в най-висшия форум на женската структура на ЕНП гласуваха за председател, шестима заместник-председатели, генерален секретар и касиер, като за председател бе преизбрана Дорис Пак.

Мария Габриел благодари на председателката на Жени ГЕРБ Ирена Соколова и всички членове на организацията на Жени ГЕРБ, както и на ПП ГЕРБ начело с Бойко Борисов за доверието и подкрепата. 

„Сериозният и динамичен екип, на който съм горда да бъда член, ще работим за запазване мястото на най-голямото европейско политическо семейство – това на Европейската народна партия, в челните редици за постигане на по-голямо равенство между половете и защита правата на жените. Председателството на ЕНП Жени имаме отговорността да бъдем двигател за интелигенти и иновативни решения на трайни проблеми като насилието над жените, неравнопоставеността между половете по отношение на заплащането, съвместяването на професионалния и семейния живот, изключването на жените от вземането на икономически и политически решения”, заяви новоизбраният зам.-председател на ЕНП Жени Мария Габриел.

След произвеждането на изборите се проведе дискусия за ролята на жените в областта на цифровите технологии с приемането и на резолюция по темата. „Разглеждайки тази тема, ЕНП Жени показваме, че работата за по-голямо равенство между жените и мъжете минава през иновативни решения, а цифровите технологии са възможност да се справим с предизвикателствата”, отбеляза Мария Габриел. 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене