До 5 000 лв. глоба за непочистени предизборни плакати

Седем дни е срокът, през който партиите и коалициите трябва да премахнат агитационните си предизборни материали след проведените тази неделя местни избори. В Благоевград, където балотаж няма да има, часове след вота все още повечето плакати на кандидатите стоят по стените на сградите. От общинска администрация заявиха, че ще дадат достатъчно време на политическите формации, за да се организират и почистят местата от предизборните си материали.

Размерът на санкцията зависи и от броя на плакатите, които са открити, като за разлепени агитационни материали върху съдове за отпадъци, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 1 000 лв., а юридическите лица от 500 до 3 000 лв.

Въпреки, че само шест бяха местата, определени за поставяне на агитационни материали по време на предизборната кампания за общински съветници и за кметове, нарушения и тази година не липсваха. Дузина кандидати за участие в местната власт все още ни гледат от стените на сградата на НТС в центъра на Благоевград.

На афишникът пред ДТ „Никола Вапцаров“, където беше разрешено поставянето на агитационни материали, те вече са почистени и заменени от плакати на фолк изпълнителки, които ще гостуват в благоевградски заведения през следващите дни.

 

Припомняме, че точно преди година, когато в страната се проведоха избори за Народно събрание Община Благоевград глоби осем партии, които не бяха спазили изискването на Избирателния кодекс за премахване на агитационни материали в определения срок..Актовете които бяха съставени тогава, бяха в размер от 1000 до 5000 лв.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене