Карадайъ представи на Юрова подготвените от ДПС промени в Конституцията

Пълното премахване на т.нар. „златни паспорти“, разработеното от ДПС антикорупционното законодателство и подготвяните от движението промени в Конституцията представи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред Вера Юрова, зам.-председател на Европейската Комисия по ценности и прозрачност.

„Четем със загриженост докладите на Европейската комисия и препоръките в тях. Затова и подготвихме законодателни промени за преодоляване на проблемите в България“ каза Мустафа Карадайъ и представи идеите на ДПС.

Една от темите са т.нар. „златни паспорти“ – придобиването на гражданство чрез инвестиции, каза лидерът на ДПС. С оглед на препоръките ние внесохме законопроект, с който изобщо премахваме възможността чрез инвестиции да се придобива гражданство, съобщи Карадайъ. Внимателният ни анализ на действието на инвестиционното гражданство през последните 9 години установи, че тази правна норма не изпълнява функциите, за които е въведена – привличане на инвестиции, каза Хамид Хамид.

И допълни: „Нещо повече – възлагаме и пълна проверка на всички конкретни случаи за предоставяне на българско гражданство от съществуването на този механизъм до момента като предвиждаме и разпоредба, според която при установяване на нарушения незабавно ще бъде открита процедура за отнемане на българското гражданство“.

Инициативата на ДПС за премахване на инвестиционното гражданство е изключително добра новина, заяви Вера Юрова и припомни, че това съответства на многократните препоръки, отправяни от Европа към България. Юрова изрази надежда, че българският парламент ще подкрепи предложението. Еврокомисарят приветства предварителния диалог и подчерта важността на готвените промени, тъй като те стъпват на основата на направените към България препоръки от международни институции като ЕК, Съвета на Европа и Венецианската комисия. Тя изрази надеждата, че ще бъде намерена политическата воля и решителност за отстраняване на проблемите.

Вера Юрова специално изтъкна дейността на Илхан Кючюк като докладчик на Европарламента по редица горещи въпроси. Еврокомисар Юрова пожела успех на Карадайъ по време на утрешните му срещи на високо ниво в Брюксел. Лидерът на ДПС ще е на посещение в централата на партия АЛДЕ и ще има среща с народни представители от Република Северна Македония.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене