НОВИ РАЗКРИТИЯ! Криптопирамидата „Nexo“ мамила държавата и с ДДС – дължи суми в „особено големи размери“ (ДОКУМЕНТ)

Криптопирамидата „Nexo“ е мамила държавата и с ДДС. Това става ясно от отговор на служебния финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутатите от „Възраждане“ Иво Русчев и Димо Дренчев.

Национална агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на дъщерното дружество на регистрираната в Швейцария „Нексо“ АД. Те са проведени между 2020 и 2022 г. Проверките са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС и са приключили с три ревизионни акта.

Въпросът е зададен само ден след акцията на прокуратурата в офиса на компанията в София.

Депутатите Русчев и Дренчев питат дали дружеството „Нексо“ фигурира след големите данъкоплатци, за декларирани печалби, брой на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на оборота, за който се споменава, че е в размер на 97 млрд. долара.

Служебният министър на финансите отговаря, че дружество „Нексо“ в България няма, в Търговския регистър е вписана компанията „Ен Ди Ес“, чийто едноличен собственик е „Нексо“ – Швейцария. Тя отбелязва, че дружеството не е сред големите данъкоплатци. Министър Велкова добавя, че оттам са подали годишни декларации за 2018, 2019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба. 596 души по данни към ноември 2022 г. работят в компанията, както бе съобщено от самите тях, потвърждава още тя.

От отговора също се разбира, че само първият от трите ревизионни акта е бил частично оспорен в съда, отменен и върнат за нова ревизия. Следващите не са обжалвани и са влезли в сила.

Издаването на ревизионни актове за задължения в особено големи размери е предпоставка за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 255 от Наказателния кодекс. Според него ако се избегне установяване или плащане на данъчни задължения в особено големи размери, установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери.

От писмото на Росица Велкова до депутатите от „Възраждане“ не става ясно дали дъщерното дружество е платило сумите, определени в ревизионните актове. В тях освен дължимото ДДС се начисляват и лихви.

Припомняме, че акцията на ДАНС и прокуратурата срещу „Нексо“ бе проведена в началото на януари. Тогава претърсени бяха над 15 адреса. Разследва се организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без лиценз, както и компютърни измами.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене