ГОВОРИ АХМЕД БАШЕВ! ЕКСКЛУЗИВНО САМО В ТОП ПРЕСА!

Ахмед Башев е кандидат – кмет на ДПС в община Гърмен. Роден е на 22 януари 1964 година в село Рибново. Завършил висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски”, специалност „Математика”. Има диплома и за юрист от ЮЗУ „Неофит Рилски”. От 1987 до 1989 година е учител в гимназията в Рибново, а до 1999 година е директор. Три пълни мандата е кмет на община Гърмен – до 2011 г. Спечели и четвърти мандат, но през 2013 г. напусна поста и стана депутат.

– Г-н Башев, връщате се в надпреварата за кмет на Гърмен в една сложна ситуация в общината. Какъв е отговорът ви на обвиненията на протестиращите, че сте създал проблема с адресната регистрация и незаконните къщи на ромите в кв. “Кремиковци”?

– Обстановката е взривоопасна поради неадекватната местна власт и двойните стандарти при поставяне на проблемите. Първите роми се заселват в кв. ”Кремиковци” през 1940 година. Майката на пастора Иван Айдаров е на 75 години и е родена там. През 1960 г., когато аз още не съм бил роден, са докарани още от тогавашния кмет на с. Гърмен – Иван Донков, за да станат жителите на селото достатъчно за общински център. В противен случай общински център е трябвало да стане с. Дъбница. За тогавашната власт е било абсолютно неприемливо турското с. Дъбница да е общински център. Ромите са настанени в землището на с. Марчево, а са заведени като жители на с. Гърмен. Този парадокс съществува вече 50-60 години. Не го изчистих и аз заради жителите на с. Марчево. Защото сега кметът им щеше да бъде от кв.”Кремиковци”. Аз съм кмет на община Гърмен от края на 1999 г. Тогава в квартала заварих около 500 жители регистрирани на улица „Извън регулация”. Тези хора са живели там 50 години, не са били нито във въздуха, нито под земята, а в построени къщи. Какво е правила държавата и общината 50 години?

От 2000 година до 2014 г. ромите са се увеличили със 300 – 350 човека. Защо? Всяка година се раждат много деца. За последните три години са родени 137, а само за 2014 г. са 47.  Петнадесет години по 25 деца са повече от 350. Няма пришълци, няма незаконно регистрирани. Регистрацията не се извършва от кмета на общината, а от служител по ГРАО. Ако има регистрирани външни хора, то те са десетина за 15 години, снахи или зетьове. Що се отнася до кражбите, подкрепям напълно хората и от Гърмен, и от Марчево, но искам да припомня, че и кметицата, и представителите на ГЕРБ, ако имаше как, щяха да спят в къщите на ромите по време на изборите през 2013 г. и се надпреварваха кой по – силно да вика „Братя роми, ние ще ви решим проблемите”. Още в началото на първия ми мандат през 2000 година министърът на земеделието и храните издаде заповед, с която се преработи картата на земеделската площ в с. Марчево и тези земи бяха възстановени на общината. Местни жители обжалваха тази заповед на министъра, но петчленен състав на Върховния административен съд я потвърди окончателно. Затова Общинската служба по земеделие възстанови собствеността на общината като ”населено място извън регулация”. Ромите са строели там колиби и къщи, които през 2011 година ДНСК е констатирало като незаконни. Нападките срещу мен са абсолютно неоснователни и аз ще продължавам да доказвам това с документи. Няма да позволявам повече политически хрътки, които не са стъпвали в община Гърмен, да говорят глупости по мой адрес.

– Ако спечелите нов кметски мандат, какви ще бъдат основните задачи в кметската ви програма? Как бихте насърчил откриването на нови работни места и дейности за младите хора?

– Най-напред ще се заема с проблемите в с. Гърмен и кв. ”Кремиковци”. В рамките на действащото законодателство ще започна с проекти по европейските програми, защото в момента общината няма подготвен проект за 1 лев. Ще възстановя доверието между хората и кмета на общината. Активно ще съдействам за подпомагане на бизнеса, който създава работни места. Специално място в моята програма ще намерят младите хора от всички села на общината.

– Напоследък все повече туристи, които посещават Лещен и Ковачевица, се връщат разочаровани от старинните селища. Презастрояването и бетонирането на двете села унищожава архитектурната им стойност като паметници на културата. Какви мерки ще предприемете да се стопира това строителство?

– Отдавна съм заявил публично моята позиция. Така, както спряхме преди време строителството в архитектурния резерват Ковачевица, така незабавно трябва да се спре строителството в Лещен и Огняновските минерални извори. В противен случай тези уникални за общината ни дадености ще изгубят своя чар и значение. А това ще се отрази негативно на интереса на туристите от страната и чужбина към нашата община.

– Община Гърмен е на тридесетина километра от границата с Гърция и осигурява евтина и временна работна ръка за селското стопанство в южната ни съседка. Какви идеи имате за насърчаване на бизнес контактите с гърците?

– Община Гърмен имаше изключително много контакти с общини от съседна Гърция. Брагодарение на тях сме печелили проекти за милиони левове. За съжаление тези контакти бяха преустановени. Ще възстановя всичките си връзки и отново ще станем община за пример, защото от водещи в региона по спечелени проекти, сега сме на опашката.

– Село Огняново привлича все повече туристи. Може ли курортното селище да стане център на СПА туризма и балнеологията?

– При всички случаи в село Огняново ще се развиват СПА туризмът и балнеологията. Причините са поне две. Първо – минералните води са уникални с лечебните си свойства, второ – инфраструктурата в района непрекъснато се подобрява и хотелите никнат като гъби.

– Край Гърмен е древният римски град Никополис ад Нестум. Ще стане ли туризмът търсената над 20 години алтернатива на тютюнджийството?

– Никополис ад Нестум е следващото по значение място в община Гърмен, заедно с Тракийското светилище в с. Долно Дряново, където ще има струпване на туристи през следващите години. Онова, което община Гърмен направи през последните години, е само началото. Атрактивните места за отдих и уникалните каменни образувания ще се окажат със сигурност един мощен двигател, който ще задвижи напред икономиката на общината ни и ще повишава жизнения стандарт на хората. През 2000 г. с тютюн се занимаваха 95 % от жителите на община Гърмен, а с туризъм едва 4%. Сега картината е следната – 60% с тютюн, 15% с туризъм. Надявам се тези 15% през следващите 4 години да станат 25-30%.

– Какво е вашето послание към жителите на общината?

– Моето послание към жителите на община Гърмен е следното: Да спрем духовната криза, да спасим България. Работата по реализирането на проекти струва много пари, но работата за културата и възпитанието, за човечността и уважението няма цена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене