Дупничани: Пръстови отпечатъци, това е лудост, какво сме виновни, че източват Здравната каса, та да ни третират като престъпници

„Шокирана съм! Баба ми някога се подписваше с палец. Какво съм виновна аз, че се източва Здравната каса, та да ме третират като престъпник, и на тях не на всички вземат пръстов отпечатък”, с тези думи дупничанката Мария Димитрова, която от 8 години живее и работи в Англия, коментира пред репортер на вестник „Струма” намерението на министър Петър Москов от догодина с пръстови отпечатъци да се влиза в болница.

„В Англия лечението е безплатно. Не плащам нищо при преглед от лекар. Няма потребителска такса като тук. Лекарите са внимателни и усмихнати. Предварително се записваш за преглед, може и по телефона, в удобно за теб време. В чакалнята пред лекарския кабинет има компютър, в който си написваш името, за да се регистрираш, че чакаш пред кабинета, и като ти дойде редът, на електронно табло се изписва името ти. Никой не ти иска документ за самоличност. Веднъж на две години ми пращат писмо, с което ме уведомяват, че ако желая, мога да се изследвам безплатно за рак на гърдата или заболяване на половата система.

В Англия се чака по някога и месец, ако искаш да се прегледаш при лекар специалист. Записваш се предварително и ти казва на еди коя си дата в еди колко си часа може да посетите кабинета. Ако не желая да чакам, отивам в частен кабинет и си плащам. Каквато и система да въведат, за да не се краде, българинът е изобретателен и все ще измисли нещо. Аз се осигурявам в Англия, имам европейска здравна карта. Когато ми се наложи да търся лекарска помощ в България, си плащам навсякъде. Тогава защо България е в ЕС, след като ще си плащам за лечение тук?”, заяви изпадналата в недоумение Мария Димитрова.

Нейната близка, с която бяха седнали на чаша кафе, 60-годишната Гюлка Василева от Дупница заяви: „Нищо не може да помогне да се спре източването на Здравната каса, нито пръстови отпечатъци, нито лични карти. Аз подкрепям мнението на Мария. За мен е унизително да слагам палец, за да ме лекуват. Трябва да се промени здравната система. Преди да се въведат клиничните пътеки, пациентите се лекуваха в болница комплексно от всички заболявания наведнъж. Наскоро синът ми имаше проблем с бъбреците. Лежа в болница, състоянието му се подобри и го изписаха. След две седмици отново получи криза и се наложи отново болнично лечение, но не може да бъде приет отново в болница със същата диагноза, тъй като не е минал месец от пълното му лечение.

Наложи се лекарят да напише друга диагноза, за да получи синът ми адекватно лечение. Самата система е направена така, че Здравната каса да се източва. Да не сме ясновидци, за да знам дали ще се разболеем, преди да е изтекъл един месец от първото ни лечение на дадена болест. Не зная кой го е измислил това нещо. Или не е боледувал, или пък нарочно така е направено, за да се източва Здравната каса, а нас, пациентите, да ни изписват недолекувани. Какво е това нещо – по клинична пътека лечението трае пет дни, а ти се нуждаеш от 10 дни, за да излезеш излекуван от болницата? – пита 60-годишната жена. – Наложи ми се в един ден да ходя при трима лекари. Навсякъде си платих потребителска такса от 2,90 лв.

Едният лекар ми взе парите и не ми даде касов бон. Аз работя като баничарка и не взимам висока заплата. Не получих лечение от тримата лекари, които посетих, но те си взеха парите. За мен 8.70 лв. не са малко пари. За да не се краде от Здравната каса, трябва силен контрал над всички болници и лични лекари. Всеки, хванат да краде от Здравната каса, да получи съответното наказание. По медиите се изнасят данни за болници с над 1 млн. лв. дългове, в друга болница няма пари за лекарства. Не съм чула някой лекар или шеф на болница да е наказан, че е допуснал такова нещо. Лекарите заслужават да получават по-високи възнаграждения, но трябва и да лекуват пациентите, а не само да ги гледат в ръцете дали ще им се подаде некой лев“, изрази възмущението си Гюлка Василева

Дупнишкият художник Андрей Севдин определи идеята на министър Москов за налудничава. „Това е лудост, да искаш пръстови отпечатъци от всеки пациент на болнично заведение. Промяна в здравната система трябва“, категоричен бе художникът.

„Това е невъзможно”, с тези думи започна коментара си за намерението на министър Москов управителят на общинската болница д-р Л. Таушански и допълни: Как ще се вземат пръстови отпечатъци на пациент, който е докаран в болница в кома. Дали да му се оказва адекватна лекарска помощ, за да се спаси животът му, или персоналът ще взима пръстови отпечатъци, за да не се краде от Здравната каса? Това е абсурд!”, заяви д-р Таушански.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене