Директорът на Камерната опера Благоевград Лина Ангелова пред Топ ПРЕСА: Благоевград трябва да се гордее, че има единствената общинска опера

лина ангелова

Лина Ангелова е родена в Благоевград. Завършва ударни инструменти в Средното музикално училище „Любомир Пипков” в София и в Академията за музикално и танцово изкуство – гр. Пловдив. Трудовият си път започва като преподавател по ударни инструменти в Обединена школа по изкуствата през 1983 г., от 1989 г. работи в Камерна Опера като оркестрант, а от три години е директор на Камерна Опера Благоевград.

Ина КОКОВА

– Нека започнем с една равносметка за изминалата година! Каква беше тя за Камерна Опера Благоевград, какво постигнахте, какво не успяхте да направите през изминалата година?

– Благодаря за вашия интерес! Честита Нова година на вас и на вашите читатели! Да си пожелаем да сме живи и здрави! На добър час на всички в попрището, с което се занимават, преди всичко да работим спокойно и да ни се случват нещата!

Измина една хубава година. Аз съм доволна, смятам и колегите ми, тъй като целите, които си поставихме, смея да кажа, ги изпълнихме и се случиха. На 22 и 23 април 2013 г. бяха премиерите на операта „Бастиен и Бастиена” от Моцарт. На нея поканихме публиката ни семейно на опера. Телепортирахме Бастиен и Бастиена в ХХІ век, като тийнейджъри, които много се обичат, но и се карат, защото се ревнуват. Любовта и ревността са злободневни теми и човешки отношения, интересни за всеки. Почетохме с голям Юбилеен концерт приятелят на Камерна Опера най-големия български тенор Маестро Калуди Калудов в началото на новия творчески сезон. Представихме в рамките Национален студентски фестивал на изкуствата 2013 г. на ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград оперетата „Царицата на чардаша” от Имре Калман, съвместно със талантливите студенти на Национална музикална академия „Панчо Владигеров” София. В рамките на Коледно – новогодишните празници, Камерна Опера представи сценичен вариант на операта „Кармен” от Жорж Бизе пред почти пълна зала „Яворов” с платен вход. В залата имаше публика от всички възрасти – от деца и ученици до сериозна възрастна публика.

Не успяваме да свършим всичко, което си набелязваме да направим. Например – за сметка на продукциите за възрастни, останаха на заден план тези за деца, все не ни достига време…

– До къде стига и до къде не стига един бюджет за опера в България?

– Първо бих искала да кажа, че съм благодарна и за този бюджет, който имаме, защото ние сме общинска институция и сме единствената общинска опера в цяла България. Благоевград трябва да се гордее, че има единствената общинска опера. Всички останали са към Министерство на културата. Заплатите ни са близо до минималната работна заплата, която от 1 януари 2014 г. е 340 лева. Творческият ни състав включва 29 човека, от които двама са със средно образование, всички останали са с висше образование. Това са специалисти със завършени музикални училища и музикални академии, на високо професионално ниво. Определено  бюджетът не стига за достойни заплати и за нормална, редовна творческа дейност.

– Какво стимулира хората да правят това, което правят в момента?

– Това е талант! Не всеки може да стане музикант. Човек осъзнава в един момент, че е много музикален или че пее хубаво, т.е. това е Божи дар и той се превръща в твоя съдба. Приемаме го с благодарност и отговорност и като работим това се отблагодаряваме за този Божи дар. Когато застанем пред вас – нашата публика, трябва да сте сигурни, че „ризите ни залепват за гърбовете”, това е такъв стрес и отговорност – да се представиш добре – вокално или инструментално, защото всичко, което изпълняваме се случва на живо. Това е много рискова професия за нас самите и в един момент, като ти дадат такава заплата… Но явно тази обич към изкуството, тази благодарност към дарбата, която сме получили, за разлика от хората, които не я притежават, ни стимулира всички да я пазим.

– Разкажете ни малко повече за състава на Камерна Опера Благоевград?

– 29 човека е творческият състав – солисти, оркестър, диригент, сценограф. Имаме още 7 човека технически персонал, без който не можем. Съставът ни е малък, разполагаме с 4 солисти, т.е. това са нашите певци и актьори. Ние сме музикален театър и съм сигурна, че няма друг такъв, в който да има само 4 артисти.

Всъщност, операта е най-скъпото изкуство. Артистите на сцената са облечени обикновено в много пищни костюми, защото повечето опери са писани ХVІІ–ХVІІІ–ХІХ век и пресъздават епохите в изкуството – Барок, Класика, Романтизъм. Оперните костюми, както и сценичното облекло – декори изискват доста пари и средства, докато ние не разполагаме с много такива. Затова винаги добавяме нещо ново към старите сценични елементи, освежаваме…. и получаваме нещо ново и различно. За предизвикателството, което сме си поставили тази година, ще трябва да ушием нови оперни костюми и да облечем по подобаващ начин сцената. За това благодаря на спонсорите, които са се отзовавали през годините и които са ни подкрепяли и помагали! И силно се надявам пак да ги има.

– И все пак правите постановки. Как се справяте?

– Благодарна съм на колегите ми, които се раздават на максимум, но има недопустими неща. Например, искам да заведа състава на турне из региона, но, за да бъде изгодно, трябва да направим поне две представления. Но в един ден две или повече представления трудно се изпяват. Това е трудно и никъде не го правят с един състав солисти. Другите оперни театри наброяват по около 200 човека. Отделно от тях се канят и гостуващи артисти – певци.

– В такъв случай, не е ли по-добре бюджетът ви да е към Министерство на културата? Може би те отпускат повече средства, за да разполагате с толкова хора?

– Не, аз не искам 200 човека, ние сме Камерна Опера. Може би трябва да се мисли и действа в посока за „Регионалан” статут на Операта, тъй като тя е единствения по рода си институт в целия Благоевградски регион. И ще бъда много щастлива, ако станем като начало 50 човека. С тази бройка ще попълним солистичния, оркестров и техничиски състав, както ще създадем и рекламен отдел, който е изключително важен за популяризирането на Института и неговата продукция. Ние сме най-скъпото изкуство, тъй като музика и действие се изпълняват на живо от целия състав на Операта – солисти, оркестър, технически персонал.

– Вие споменахте за „Мадам Бътерфлай”, какво друго да очакваме през тази година?

– През м. Ноември 2013 г. нашият Работодател срещна нашето ръководството – директор и диригент с представители от Столична община, от СУ „Кл. Охридски”, директори на културни институции от София, Кюстендил и Перник, във връзка с кандидатурата на София и Югозападен регион за културна столица на Европа през 2019 г. Запознахме делегацията с нашите проблеми и успехи. Там се срещнахме и с директора на Общински културен институт „Красно село” София г-н Стефанов, който ни покани да гостуваме при тях. И на 23 януари отиваме с „Камерен концерт с оперната музика на Италия”, който ще представят нашите солисти и пианистка. Ще вземат участие и двама гост–солисти – Мария Белчева и Петър Данаилов. През следващите месеци ще гостуваме отново в ОКИ Културен дом „Красно село”:

– 25 февруари 2014 г. 18.30 ч. зала „Елит” – „Царицата на чардаша” – оперета от Имре Калман в две действия;

– м. Март – „Бастиен и Бастиена” – едноактна опера от Моцарт;

– м. Април – „Рита” – едноактна комична опера  от Доницети.

Плануваме интересни, тематични концерти, за които нашите съграждани ще разбират от нашата реклама – плакати, флаери и от културния календар на Община Благоевград. През месец февруари /или март/ ще представим на нашата публика и първият ни съвместен проект с Драматичен театър „Н. Вапцаров” Благоевград, ще бъде изненада. През студените зимни месеци ще гостуваме в Детските градини на Благоевград с поредица от концертни програми. Ще поканим и в уютната ни Камерна зала учениците на операта „Бастиен и Бастиена”.

Тази година ще представим на нашата публика операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини, в рамките на Майските празници. Това е най-камерната от всички големи опери, но за нея е необходим по-голям бюджет в сравнение с до сега поставяните заглавия. Освен новите костюми и декори, трябва да сме в крак и с новите технически средства за субтитри, художествено осветление и пр. Към нашия малък състав ще добавим допълнителни солисти, оркестранти и женски хор, за да не ощетяваме написаната от Пучини партитура, а и нашата публика. Голямо предизвикателство за нас е „Мадам Бътерфлай”, която е едно от хитовите оперни заглавия по света, изключително драматично, заглавие, което много се обича от публиката, така че се надявам нашият регион да прояви интерес.

През месец Юни, Юли и Септември отново ще подготвим „Летни оперни вечери на открито” – в кв. „Вароша”, в Градската градина или на площада пред Операта с концертни програми за гражданите и гостите на града.

Апелирам да търсим и да откриваме художествената стойност в изкуството, а не само печалбата. Ние не сме производствено предприятие, ние създаваме и предлагаме „КУЛТУРА”.

– Може би това е предизвикано от натиска, който ви оказват за приходи?

– Министерството прави точно същото – оттам тръгна истерията за приходите. То гледа да раздържавява оркестри, театри, ансамбли, камо ли да приема нови – нас например. Но ако придобием „Регионален” статут ще имаме, освен общинско, и държавно финансиране. Наложително е Работодателят ни – Община Благоевград да има ясни изисквания към нас – брой концерти, брой представления в рамките на отпуснатия ни бюджет.

Когато поканих учениците от гимназиите в Благоевград на „Царицата на Чардаша”, някои от тях ме попитаха: „Госпожо, не е ли редно, когато идваме за първи път, да дойдем без пари, да видим за какво става дума и едва след това да говорим за пари?!”. Да, редно е! Приходите не са най-важното нещо, когато става дума за децата ни – малки и големи, важно е възпитанието в любов към изкуството, а пък и ние сме общински културен институт и сме длъжни да образоваме, възпитаваме и култивираме нашите деца. В началото на 2012 г. гостувахме в ЦДГ 2 в кв. „Еленово” – и когато разположихме цялия оркестър – учители и деца останаха без дъх. Да покажеш на живо на децата всички струнни инструменти – цигулка, виола, виолончело, контрабас с подходящи примери, духовите инструменти – флейта, обой, кларинет, фагот, валдхорна, тромпет и ударните инструменти, наистина оставаш без дъх… Запознаваме  децата с диригента и солистите. През 2013 година гостувахме с такива концерти в нашия регион и в град София, в район Подуяне и преминаха при невероятен успех! Тази година пак ще им гостуваме, но вече поканени.

– Какво ви отне и какво ви даде през годините ръководната работа?

Реално погледнато ние всички от Камерна Опера имаме един и същ работодател – това е Кметът на Община Благоевград. Ако ми позволяват да си върша работата, ще я върша. Аз не съм човек, който се вкопчва в нещата, разумна съм и обикновено се договоряме. Важното е да се дава път на хубавите и добрите неща. А иначе спокойствието често отсъства от ежедневието ми. Като начало пострадах здравословно. Семейството ми често е лишено от присъствието ми. Човек не трябва емоционално да приема всичко, но такава е музикантската душа. Важно е да популяризираме изкуството – музикално, художествено, танцувално, литературно. Важно е добре да се представя нашата институция. Това е моята опера и на всички мои колеги, така я чувства всеки от нас. Съпругът ми работи тук 30 години, аз – 25. Един от създателите й е нашият татко – Асен Ангелов, той направи всичко възможно, за да бъде преместена от София в Благоевград през 1977 г. и да получат музикантите в нея достойна категория труд и заплащане. Затова трябва да сме благодарни, за това, което хората са направили за нас, да го ценим и пазим.

 

– Какво си пожелавате през новата година за вас и за вашите колеги?

– Аз съм благодарна на хубавия ми състав – на упоритостта, на желанието, на неспирните ни вдъхновения и идеи, които ни идват! Дори им казах: „Колеги, трябва да внимаваме какво си пожелаваме, че всичко взе да се сбъдва!” Така, че преди всичко здраве и живот, много късмет и разбирателство с нашия Работодател, защото от там зависи всичко. Но тяхната оценка също е добра за 2013 г., което ме кара да се чувствам по-спокойна и обнадеждена. Аз и колегите ми бихме си пожелали един по-голям състав, за да се работи по-спокойно, за да можем наистина, тръгвайки за някъде, да се представим достойно! А в личен план – Благодаря на семейството ми за подкрепата, куража и че осмислят живота ми!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене