Белишки села на сух режим от 2 седмици

„От две седмици сме без вода, идва само по час-два на ден и тогава не знаем какво първо да направим – да се къпем ли, да готвим, перем, за пиене ли да пълним, или пък да полеем доматите, не се издържа вече”, проплакаха вчера пред  вестник „Струма“ жители на белишките села Краище и Горно Краище. „Проблем е още, че не се знае кога точно ще дойде водата, затова, откакто е настанала сушата, гледаме винаги в къщата да има поне по един член на семейството, който да следи за благословената влага в чешмите и да започне акцията по пълненето на съдинките още с първите капки”.

„Запознат съм с проблема и въпреки че за водопровода в селата отговаря ВиК – Благоевград, като общински кмет вече издадох няколко заповеди, с които се надявам да облекчим положението на двете села”, коментира общинският градоначалник Радослав Ревански. Според него водоподаването е същото, както и през пролетта, чешмите на краищенци обаче пресъхнали веднага след спирането на дъждовете, когато хората започнали редовно да си поливат градините с питейна вода.

„Издадох заповеди да се спре поливането на дворовете, на кметовете съм разпоредил да следят стриктно кой не спазва това разпореждане и да налагат санкции, като държа непрекъснато да ме информират за случващото се с водата. Междувременно за пръв път от 20 години напълнихме с вода от реката вадите в двете села, от които хората могат да поливат зеленчуците си, защото не върви и разсадът да изсъхне”, уточни Ревански.

Откакто възникнал проблемът, той е в непрекъсната връзка и с шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова, чието дружество преди 2 месеца бе избрано за оператор на ВиК асоциацията и стопанин на водопроводната мрежа в 11 от общо 14-те общини в областта.

„С г-жа Димитрова ще търсим някакво по-трайно решение на тази водна криза, защото в двете села общо живеят повече хора, отколкото в гр. Белица, засега обаче ги моля да ни помогнат, като спазват издадените разпоредби”, уточни Ревански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене