Обсъдиха проектни предложения за „Трансгранично сътрудничество България-Гърция” в Община Благоевград

Среща-дискусия, инициирана от евродепутата от групата на ЕНП Андрей Новаков, с подкрепата на Община Благоевград „Трансгранично сътрудничество България- Гърция, време за действие” се проведе  в зала „22 септември”. Заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на Република България, Мария Спираки, член на Европейския парламент и член на Комисията по регионално развитие, Фотис Домутчидис, кмет на Синтики, Гърция и организаторът на събитието Андрей Новаков начертаха възможностите, които програмата предоставя за трансгранично сътрудничество между България и Гърция, както и ролята на Европейския парламент за подкрепа на сътрудничеството. По време на срещата беше представена и самата програма „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция- България” 2014-2020. На международната конференция присъстваха Областният управител Бисер Михайлов, зам.- кметът на Община Благоевград по европейски проекти и програми Зорница Кралева, кандидатът за кмет за втори мандат на Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов, представители на бизнеса, НПО сектора, образователни и културни институции от Благоевград, региона и съседна Гърция.

Срещата откри евродепутатът от групата на ЕНП Андрей Новаков. Представени бяха програмите за периода 2007- 2013 години, в които България успешно участва, както и новите приоритетни оси на новия програмен период. „Бюджетът за 2014- 2020 е в размер на 129 695 569 евро като за Гърция има 7 префектури- Еврос, Кавала, Ксанти, Родопи, Драма, Солун и Серес, а за България четири области- Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково”, разясни Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя допълни, че Управляващият орган е Министерството на икономиката, инфраструктурата, морските въпроси и туризма на Република Гърция, а Националният орган е Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Република България.

След представянето на програмата, Община Благоевград даде заявка, че вече е готова с проектни предложения, с които може да кандидатства веднага, след обявяването на насоките в началото на ноември.
„Община Благоевград винаги в била първенец и показва, че не само в санирането. Благодаря Ви за инициативността и готовността. Благодарение на тях Благоевград се нареди сред 9-те големи града на територията на България”, поощри действията на общината зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Тя съобщи, че в рамките на вече стартиралия програмен период 2014-2020 година, България участва в общо 12 програми за европейско териториално сътрудничество. Те ще финансират проекти за опазване на околната среда и превенция на риска от бедствия, подобряване транспортната свързаност между регионите, развитие на културния обмен, туризма, иновациите, икономическото развитие и др.
В рамките на форума евродепутатът Андрей Новаков обясни, че програмата е насочена в подкрепа на бизнеса, в частност малките и средни предприятия и предприемачи, да се гарантира развитие на транспортната инфраструктура, както и опазването на околната среда. „Ще работим върху проекти, които да се изпълняват паралелно от Благоевград и Синтики и ще сме в помощ инвестициите да отиват при хората, за повишаване на заетостта”, каза още Андрей Новаков по време на международната среща- дискусия „Трансгранично сътрудничество България- Гърция, време за действие”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене