Няма да увеличават местните данъци в община Белица

Кметът на Белица не предвижда увеличаване на местните данъци и такси, въпреки тежкото финансово състояние на общината. Според Радослав Ревански не е уместно повишаване на налозите, тъй като безработицата в региона е сред най-високите в страната и хората не биха понесли нова финансова тежест.

По думите му по-добрият вариант е увеличаване събираемостта на данъците. „Наши служители ходят от човек на човек, от фирма на фирма, за да напомнят на длъжниците ни, че трябва да се издължат. Предпочитаме диалога пред репресивните мерки – по-добре да говорим с тях, а не да ги даваме директно на частен съдебен изпълнител. Това дава добри резултати, повечето проявяват разбиране и си плащат налозите в общинската хазна”, коментира градоначалникът.

Той даде пример с патентния данък, който до скоро масово не бил плащан от данъкоплатците. Сега обаче събираемостта е наваксана.

Смятам, че държавата трябва да помисли по-сериозно за малките населени места, за общините, където има голяма безработица и ниски доходи на населението. Да се отпуска по-голяма субсидия, за да може да провеждаме социална политика, да наемаме работници към общината, да им осигуряваме доходи. За да не бягат хората в чужбина, а да останат тук”, подчерта кметът на Белица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене