Калоян Ханджийски (ДСБ), кандидат за кмет на Благоевград: Нужна е съществена смяна на курса

Г-н Ханджийски, бихте ли се представили?
– Казвам се Калоян Ханджийски, роден съм през 1971 в Благоевград ,където съм и израснал. Икономист съм по образование. От 16 години съм мениджър в областта на продажбите на бързо оборотни стоки. Работил съм в мултинационални и национални компании лидери на световният пазар. Председател съм на ДСБ Благоевград. Баща на 2 деца. Определям се, като почтен и честен професионалист. Патриот.

Кое ви накара да влезете в битката за градоначалник на Благоевград?
– Преди всичко обичта ми към Благоевград и разбира се нуждата от промяна на посоката. Да го кажа направо „нужна е съществена промяна в курса“. Прекрасният ни град е загубил посоката.

Казвате „Промяна в курса “ в какво трябва да е промяната?
– Нужна е политика привличаща инвестиции и добре платени работни места. Безработицата в града ни е 14 % и продължава да расте, което е недопустимо. Една от емблемите на Благоевград е Цигарена фабрика, там от 1600 души вече са 500. Това е нагледен пример как вместо да откриваме, ние закриваме работни места! В последните години не е привлечен нито един инвеститор. Общината е работодател № 1?
Нужна е прозрачна и бърза администрация работеща в услуга на гражданите. Нашата администрация въпреки, че беше увеличена, през последните години е тромава и дълбоко корумпирана. Умишлено се бави въвеждането на ”Електронна Община”. Трябва да е ясно: Няма да дойде и един инвеститор при корумпирана администрация!
Нужна е програма насочена към младежката безработица. Младите хора напускат, гладът ни се обезлюдява с около 300-350 души годишно предимно младежи, за първи път от много години двата университета са с около 1000 студенти по- малко.
Нужно е по-голямо и по-бързо усвояване на евросредства, както и по-правилно разходване. Усещането за корупция витае от всеки един проект.
Нужно е общината в лицето на кмета да седне на една маса с бизнеса и браншовите организации имащи пряко отношение към горе изброеното и заедно с тях да решава проблемите. Към настоящият момент диалогът е прекъснат и се работи на парче.
Бюджетът брани статуквото от години, в него няма нищо дясно. Например за култура се харчат близо 9 милиона лева…? Нямам нищо против културните прояви, но в условията на криза и изнемогване на населението. Не е ли по добре да насочим повече пари в стимули за създаване на работни места? Прилича ми на пир по време на чума! Този диалог липсва, а той е задължителен.

Проблемите, които изброихте не са ли проблеми на цялата държава , не е ли основната вина в кризата?
– Не, не е така и ще ви цитирам цифри. Средната безработица в градовете от нашата категория е 6 % в Благоевград е 14 % ? Средният доход на човек е 610 лв. зад нас е само Видин с 602 лв.? В големите градове средните доходи на глава са 960 лв.? Ние загубихме работни места, а безработицата в страната намалява? Младежката безработица е на рекордно ниво от 26 % ? Градът ни се обезлюдява, а ние увеличаваме администрацията, зад нас са само Смолян и Ловеч? По отношение на усвояването на евросредства Благоевград е в средата. Краските са доста черни, но това са фактите и те са красноречиви.

Според Вас излиза ,че кметът Камбитов не се е справил!?
– Точно така, кметът Камбитов не се справи с основните предизвикателства. Той обеща няколко основни цели при встъпването си в длъжност, а именно: Икономически просперитет, чрез изграждане на “Логистичен център”, “Панаирен център” и “Студентски кампуси”. Нищо от това не беше изпълнено.. Припомням също,че Камбитов обеща 2500 работни места, нова болница, административна реформа и т.н.. Факт е ,че нищо не е изпълнено. Нито един от основните проблеми не е решен. Инфраструктурата в града е отвратителна, не е изграден и един паркинг , улиците продължават да са доста мръсни и пълни с бездомни кучета. Проблемите са много и на всякъде. Бюджет от 60 милиона лева е доста сериозна предпоставка, за да се случват нещата. Уви не се случват …

Като Ви слуша човек, излиза, че кмета Камбитов е направил само лоши неща…
– Обективната истина изисква да признаем и добрите неща свършени от кмета. Например градът стана по приветлив, 33 метровият кръст над града е много хубав. Mного настроение създават чадърите, коледната украса и коледната елха бяха страхотни. Tабелите на входа също са добри. Концертът по повод годишнината на БГ Радио, беше невероятен. Направиха се много детски площадки. Подобри се средата в парк Бачиново. За всичките тези неща основна заслуга има кмета Камбитов. За жалост твърде малко за 60 милионен бюджет. На предходните избори самият аз гласувах на балотаж за кмета Камбитов , но съм силно разочарован.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 11 Септември до 17 Септември  2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене